- Mamma, er oljeplattform farlig for miljøet?
Spørsmålet kommer overraskende fra Marta Mogstads åtte år gammel datter dagen etter skolestreiken for klima. Mogstad jobber som senior visepresident, Norway MOD & HUC i Aker Solutions og for første gang gikk det ordentlig opp for henne at hun jobber i en næring som av den oppvoksende generasjonen oppfattes som miljøversting.
Mogstad fortalte om episoden på Modifikasjonskonferansen i Stavanger denne uka. Historien viser hvor dårlig image olje- og gass-næringen har blant mange unge i dag, og at bransjen av mange unge blir sett på som den verste fienden til klima-utfordringene Norge og verden står overfor i dag.
DATTEREN SPURTE: Marte Mogstad i Aker Solutions fra datteren på åtte om oljeplattformen er farlig for miljøet. FOTO: AKER SOLUTIONS
- Det er første gang at min datter, som er opptatt av miljø, knytter min jobb i olje- og gassbransjen opp mot klima og miljø. Aker Solutions’ ansatte og våre nye ansatte er imidlertid sterkt opptatt av miljø og klima, og som bedrift har Aker Solutions også et kraftig fokus på dette, særlig mot å minske karbonavtrykket vårt, sa Mogstad. Hun nevnte havvind og karbonfangst som to områder med sterk miljøgevinst der Aker Solutions nå satser sterkt.
- Vi har som bransje en felles utfordring og vi må ha felles tiltak i hele bransjen. Vi må synliggjøre karbonavtrykket vårt. Det gjøres mye bra, men vi har fortsatt en lang vei å gå. Men vi snakker ikke utad om det vi gjør. Og hvordan skal vi kommunisere dette til de som ikke helt vet hva vi som bransje egentlig holder på med? spurte Mogstad forsamlingen i Stavanger.
Direktør for klima og miljø i Norsk Olje og Gass, Hildegunn T. Blindheim, fulgte opp Mogstads bekymring for bransjen og klimaet.
GJØR IKKE NOK: - Norsk olje- og gass-næring gjør mye for å redusere klimautslippene, men overhodet ikke nok for å nå målene i Paris-avtalen, sa Hildegunn T. Blindheim i Norsk Olje og Gass på Modifikasjonskonferansen. FOTO: NORSK OLJE OG GASS
- Vi kommer garantert til å møte et strengere klimaregime som følge av målene som skal oppnås fra Paris-avtalen. Selv om norsk olje- og gass-næring er gode i klassen sett i verdens målestokk, gjør vi overhodet ikke nok for å nå målene i avtalen. Vi gjør masse, men utslippene går ikke ned. Til sjuende og sist må det gå ned, sa Blindheim, som også kom inn på bransjens omdømmeproblem.
Blindheim sa videre at Paris-avtalen legger opp til nullutslipp i 2050, og det er helt klart en markedsrisiko for vår næring.
- Vi må ha bedre svar på klimagass-utslippene våre enn det vi har i dag. Hvis vi ikke klarer dette som bransje, vil det bli tredd nedover hodene på oss. For politiske krav vil komme. Da er det greit at vi ligger i forkant, fortsatte hun.