- For svak inntjening
– Utgangspunktet er at vi har for svak inntjening. Det må vi erkjenne. Vi kommer til å se på de faste kostnadene og på nye produkter som gir høyere marginer.
Det sier Hydros nye konsernsjef, Hilde Merete Aasheim i et intervju med NTB. Aasheim tiltrådte som konsernsjef onsdag.
– Utgangspunktet er at vi har for svak inntjening. Det må vi erkjenne. Vi kommer til å se på de faste kostnadene og på nye produkter som gir høyere marginer. Et forretningsområde som vi setter spesielt under lupen, er valsede produkter. Rett og slett for å utforske alle muligheter for å gjøre den forretningen mye bedre, sier hun til NTB.
Aasheim overtar et Hydro som har store utfordringer i Brasil og utslippsskandalen ved Alunorte. Her har den norske industrigiganten kommet i klammeri både med de lokale myndighetene og lokalbefolkningen, som mener Hydro forurenser for mye.
Aasheim er klar på at det ikke finnes noe quick fix på situasjonen i Brasil, og at Hydro må gjenskape tilliten, og levere på det de skal gjøre.
- Vi må ha et langsiktig mål om å bygge opp lokalsamfunnet, slik vi har gjort på alle stedene vi er i Norge, sier hun til NTB.
Onsdag hadde Aasheim altså sin første arbeidsdag som toppleder for den norske aluminiumskjempen, som i dag har over 35.000 ansatte. Hun er den 12. sjefen i rekken, og den første kvinnelige av dem.
Asheim sier hun føler på ansvaret som er videreført helt fra grunnleggeren Sam Eyde i 1905. Dette ansvaret strekker seg i dag over virksomhet i 40 land, inkludert Brasil, hvor lokalbefolkningen har rast mot selskapet og beskyldt dem for å ødelegge levekårene gjennom utslipp i lokale vannkilder.
– Vi skal være en god nabo. Vi skal være en god kraft og jobbe sammen, slik som vi har gjort siden Sam Eyde startet opp i Rjukan. Vi skal jobbe i nært samarbeid med lokalsamfunnet som vi er en del av i Brasil. Akkurat som vi gjør i Sunndal, akkurat slik vi gjør i aluminiumsverkene våre ellers i verden, sier Aasheim.
På spørsmål om norske arbeidsplasser er trygge svarer den nye Hydro-sjefen at finanskrisen viste at selskapet var veldig sårbart, og man har som mål ikke bli like sårbare igjen.
-Det klarte vi å gjøre gjennom et kostnadsreduksjonsprogram, som gjør at de norske aluminiumsverkene står veldig godt i dag. Men den verden vi lever i står ikke stille. Vi må tilpasse oss og være enda mer på hugget, sier Aasheim.
Kilde: NTB