23948sdkhjf

Regjeringen ønsker ikke stenging av oljekranene

- Denne regjeringen er imot en tidsbestemt stengning av norsk olje- og gass-produksjon, understreket statssekretær Rikard Gaarder Knutsen (FrP) i Olje- og energidepartementet på Norsk Offshoredag onsdag.

Det kom sikkert ikke som noen overraskelse på de frammøtte at en statssekretær fra FrP skulle mene dette, selv om det utover dagen ble pekt på at utslippene fra denne sektoren fortsetter å øke, og at utslippene må drastisk ned hvis man skal nå målene i Paris-avtalen.

- Vi tror ikke at en ensidig lukking av norske olje- og gass-kraner vil gi lavere utslipp på verdensbasis. Vår olje- og gassproduksjon er en av de reneste i Europa, sa Gaarder Knutsen, og understreket samtidig at klimadebatten kommer til å bli enda mer intensiv i årene som kommer.

Statssekretæren var i sitt innlegg opptatt av å få fram at dagens regjering vil videreføre den forutsigbare politikken de har ført de seneste seks årene, og å gi støtte til forskning og utvikling, i tillegg til at man skal tildele attraktive letearealer. Han kom inn på at oljenæringen går svært bra for tiden, og sa at oljenæringen har betydd svært mye for Norge og velferden her i landet.

Han oppfordret videre de om lag 50 frammøtte at de som leverandører til næringen må bli flinkere til å fortelle om bransjen på en god måte og hva den betyr for det norske samfunnet.

-Dere og vi som politikere må bli flinkere til å fram kunnskapen om næringen, og få ungdommen med på laget. Vi har ikke råd til å avvikle næringen, avsluttet han.

En fersk rapport om at det aldri har vært målt så mye CO2 i atmosfæren som nå, dannet bakteppet for to andre interessante innlegg. Torild Nissen-Lie fra DNV-GL opplyste forsamlingen om at CO2-utslipp fra olje og gass i Norge er 78 prosent høyere enn i 1990. Og at disse utslippene står for 28 prosent av det nasjonale utslippet. Hun pekte på at dersom Norge skal opprettholde sine forpliktelser i forhold til Paris-avtalen må Norge redusere sine utslipp med minst 40 prosent fra 1990-nivået.

KLIMA: Torild Nissen-Lie fra DNV-GL holdt innlegg om klimautfordringene og CO2-utslipp fra olje- og gassnæringen. FOTO: MORTEN DAHL

- Men utslippene fra industrien er fram mot 2021 forespeilet å være høyere enn i 2017. Dette er et stort problem, og næringen må være forberedt på at regelendringer vil komme raskere enn tidligere og at det vil bli enda mer trykk på klima, sa hun. Hun nevnte EUs forbud mot engangsplast som ble vedtatt tidligere i år, og som blir forbudt allerede 1. januar 2021, som et eksempel på hvor raskt regelendringene kan foregå. I sitt innlegg kom hun med eksempler på hvordan bransjen kan møte klima- og utslippsutfordringene på en god og lønnsom måte.

For å få ned CO2-utslippene er CO2-fangst og –lagring ett tema for tiden. Equinors Sverre J. Overå holdt et interessant innlegg om dette, og opplyste at det allerede finnes tre slike anlegg i Norge – og det er på lokasjon. Northern Lights som er navnet på det nye store prosjektet for CO2-lagring og –fangst får støtte fra norske myndigheter, og har en stor skala og kan bli en verdensnyhet når det står ferdig. Men han understreket at man trenger å kunne tilby fangst- og lagringsanlegg til større aktører og forurensere enn Norge, og la til at sementproduksjonen står for 28 prosent av verdens CO2-utslipp, og at det derfor er svært viktig også å få med denne næringen i videre arbeid med fangs og lagring av CO2.

-Men det finnes en del utfordringer knyttet til slik fangst og lagring i Norge. Det finnes ikke reguleringer og markedene er uvisse, sa Overå.

I januar i år fikk Equinor og partnerne i Northern Lights tildelt den første utnyttelsestillatelsen. Det er Aurora-feltet rett ved Troll-feltet.

Det var onsdag 18. gang at Norsk Offshoredag ble arrangert. Den ble første gang avholdt i 2002, og av andre spennende temaer de frammøtte fikk høre om var: «Norge som oljenasjon i 50» med foredrag av tidligere Statoil-sjef Harald Norvik, «Norsk Subsea-historie», trender innen havvind og gjenvinning og og gjenbruk av oljeplattformer og installasjoner. Det er Norsk Forening for Stålkonstruksjoner i samarbeid med Norsk Stålforbund som arrangerer Norsk Offshoredag.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11