23948sdkhjf

Algeangrepet gir store lokale ringvirkninger

Permitteringer både blant oppdretterne og videre i verdikjeden som følge av algeangrepet i Nord-Norge er blitt en realitet.

Lokalsamfunn flere steder i Nord-Norge begynner å merke ringvirkningene av algeangrepet som har tatt livet av 13.200 tonn med laks, skriver NTB. I Ibestad kommune for eksempel, har lakseslakteriet allerede begynt å merke laksedøden. Daglig leder Ole Aksel Johansen ved det lokale slakteriet, sier at 22 av deres ansatte allerede er permittert. Dersom de ikke får tak i ny fisk, så må nærmere 30 permitteres fram til sommeren neste år.

– De to oppdretterne som leverer til oss, hadde satt ut 2 millioner laks som vi skulle jobbe med i åtte måneder fra juni til godt ut i mars. Nå sier de at 90 prosent av den fisken er død. Da har vi bare jobb for en liten måned, sier han videre til NTB.

Salaks AS i Salangen har varslet at de kan bli nødt til å permittere mellom 25 og 30 ansatte til neste år etter at de mistet en tredel av neste års produksjon. Det samme kan skje flere andre steder langs kysten av Troms og Nordland, men mange bedrifter jobber ennå med å få oversikt over situasjonen, ifølge NTB.

Mandag var fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) i området for å se laksedøden med egne øyne. Foran en merd full av død fisk, påpekte han ringvirkningene dette er i ferd med å få.

Ifølge Fiskeridirektoratet er det ikke meldt om at nye anlegg har blitt rammet det siste døgnet, verken i Troms eller Nordland. Det er fortsatt spredt dødelighet av fisk i Nordland.

Målinger viser høye konsentrasjoner av alger i begge fylkene. Vi følger derfor like nøye med som tidligere og er i samme høye beredskap. Vær- og strømforhold kan fort endre situasjonen, skriver direktoratet.

 

Kilde: NTB

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.332