Stålgiganter innfrir ikke utslippskrav
De 20 største stålprodusentene i verden klarer ikke å innfri kravet om å redusere utslipp som skal bidra til at den globale oppvarmingen ikke øker med mer enn 2 grader.
Det går fram av en rapport som Carbon Discloruse Project (CDP) har lagt fram, og som Steel Times International har omtalt. Ifølge rapporten er mer enn 90 prosent av alt metall som produseres i verden i dag stål, og stål-industrien står for opp til 9 prosent av de verdensomspennende utslippene fra drivstoffbruk og industrien. Det er ifølge rapporten mer enn utslippene fra hele India. Med 650 millioner tonn med gjenvunnet stål årlig, er stål også det materialet som er mest gjenvunnet, og kan derfor spille en helt sentral rolle i framtidens sirkulære økonomi.
Men CDP skriver også i rapporten at de 20 største stålprodusentene i verden ikke klarer å innfri kravet om å redusere utslippene som kan bidra til en temperaturøkning som ikke overstiger 2 grader, slik Paris-avtalen har som mål. Det er et stort gap mellom selskapenes utslippsreduksjoner og Paris-målet. CDP skriver derfor at disse selskapene setter verdier på spill.
For å nå Paris-målet må stålsektoren redusere sine utslipp med 65 prosent i 2050, men man anslår at selskapene vil redusere utslippene med mindre enn 50 prosent i 2050, heter det videre i rapporten, som har fått tittelen «Smeltepunktet».
Utfordringen for stålprodusentene er at de allerede har utviklet teknologier som er på grensen til hva som er mulig i forhold til effektivitet og kvalitet, men dette er ikke nok for møte målene i Paris-avtalen. Derfor må det ytterligere radikale skritt til for å endre industrien, noe som kan føre til en material-økonomisk risiko for stålgigantene.
I klimarapporten går det tydelig fram at spesielt europeiske og øst-asiatiske selskaper har vært svært proaktive når det gjelder å redusere utslipp og har innført en rekke tiltak for å lav-karbon-teknologi. Stålprodusenter i Kina, Russland og USA har ikke vært like gode på dette arbeidet, og har derfor en lengre vei å gå for å kunne innfri målene i Paris-avtalen.
To selskaper som ligger langt framme i utviklingen av teknologier for å redusere klimagassutslippene er svenske SSAB, som har som målsetning å være klimanøytrale i 2045, og sørkoreanske Huyndai Steel. Selskapet har et mål om å redusere sine utslipp med 80 prosent i 2045.
Flere større aktører har ikke svart på henvendelsen fra CDP, og det er bekymringsfullt. CDP ønsker større åpenhet omkring produsentenes utslipp og målsetninger for å redusere dette.