Reketråleren heves
Snart åtte måneder etter at reketråleren «Northguider» gikk på grunn på Svalbard, er nå hevingsarbeidet i gang.
«Northguider» gikk på grunn i Hinlopenstredet i romjula i fjor, og etter en dramatisk og lang redningsaksjon ble alle om bord reddet. Men fartøyet ble liggende igjen, og har ligget der fram til nå. Store ismasser har ført til at tråleren har fått ytterligere slagside og større skader. I tillegg til vanskelige isforhold har båten ligget i et naturreservat med mange hekkende fulger. Dette har også ført til forsinkelse.
Det er NTB som skriver at arbeidet med heve tråleren nå endelig er i gang. Ifølge NRK bekreftes dette av Kystverkets seniorrådgiver Lill Benjaminsen.
NTB skriver at det er Kystverket og Sysselmannen på Svalbard som har beordret fjerningen av tråleren. De vil være til stede under deler av hevingen og påse at miljøet blir tatt hensyn til.
– Skipet representerer en forurensingsfare selv om vi har fått fjernet olje. Det er mye materiale igjen, og skipet ville ikke ligget intakt i årevis, men blitt knust til pinneved og spredt seg, sier miljøvernsjef Morten Wedege hos sysselmannen til NRK.
HEVING: Slik tenker man seg at hevingsarbeidet skal foregå. ILL.: SMIT SALVAGE
Det er ventet at den omfattende bergingsaksjonen vil ta minst fire til fem uker. Ifølge NRK ligger tråleren på få meters dyp og har en slagside på 80 grader.
Rederiet som eier tråleren har tidligere uttalt at «Northguider» må skrotes.