Økt bruk av HRC: Menneske og robot hånd i hånd
Fra montering i bilindustrien til produksjon av elektroniske komponenter: løsninger for human-robot-samarbeid (Human-Robot Collaboration, HRC) øker i moderne produksjonsmiljøer.
Fluktuerende markeder og kortere produktlivssyklus ligger bak denne endringen. De som handler og produserer på en fleksibel måte kan få et konkurransefortrinn.
HRC er en mulig løsning her.
Dette gjelder imidlertid ikke alle prosesser. Bruken av HRC må evalueres avhengig av søknad og økonomisk lønnsomhet. Riktig prosess avgjøres under planlegging og bygging av anlegget. Produksjonsprosessen blir undersøkt og det tas hensyn til økonomisk effektivitet. I tillegg til de ergonomiske aspektene, er tidsfaktoren et avgjørende kriterium.
Hvis alt taler for å bruke en HRC-løsning, kan den integreres i systemet, skriver Kuka Nordic i en pressemelding gjengitt av Plastforums svenske søsterside.
Sikkerhet er avgjørende, og du må sørge for at det ikke oppstår noen risiko for ansatte når du jobber med roboten.
Når vi tenker på roboter i industrielle miljøer, får egenskapene hastighet og effektivitet. De blir imidlertid ikke bedt om for HRC-applikasjoner. I direkte samarbeid med mennesker må roboten ha andre egenskaper.
For bevegelser over hodeivå må produksjonstrinnet utføres saktere, men med større følsomhet. Bevegelser med stor styrke må kun utføres når det ikke er fare for mennesker i nærheten.
Dette er den eneste måten å utelukke risikoen for personskade. Hvis det skulle oppstå en uventet kollisjon, må roboten øyeblikkelig bytte til stoppstilling og få lov til å fortsette å jobbe bare etter å ha mottatt "OK" fra mennesket, for eksempel i form av et ekstra trykk.
Roboten er bare HRC-kompatibel hvis utstyr som gripeklo eller annet verktøy som kreves for prosessen mangler skarpe eller spisse kanter.
- Kunnskap, erfaring og nøye planlegging er nødvendig for et vellykket samarbeid mellom mennesker og roboter og for integrering av en HRC-applikasjon, sier Kim Reeslev, Kuka Country Manager Denmark og Baltikum, i en pressemelding.
Potensiell bruk eksisterer for eksempel i de mindre automatiserte delene av bilindustrien og i andre bransjer. Dette kan for eksempel angå monteringssektoren. Her kan roboten redusere arbeidsmengden for de ansatte.
- Noen av kundene våre har allerede oppnådd gode resultater med løsningene våre ved å bruke Kuka LBR iiwa i sine produksjonsprosesser, sier Kim Reeslev.
Et annet anvendelsesområde er kvalitetstesting. I alle tilfeller må imidlertid den aktuelle situasjonen evalueres og personalbeskyttelse garanteres i samsvar med sikkerhetsstandarden ISO 10218, den tekniske spesifikasjonen TS15066 og gjeldende maskindirektiv. Dette fordi lovlig produksjon bare kan utføres med CE-merking.
Validering av HRC-applikasjoner er en omfattende prosess for integrering i et anlegg. Dette fordi juridiske standarder for godkjent produksjon må følges.
Prosessen inkluderer risikovurdering, utforming av sikkerhetskonsepter, validering og testing av alle kollisjonsscenarier, samt fullført trinn med CE-merking.
Alle risikofaktorer må vurderes før, under og etter bruk av roboten og CE-dokumentasjon må produseres. Dette inkluderer en generell beskrivelse av roboten og bruken av den. Det betyr følgende: Når den brukes, når den er i dvalemodus og hvordan den renses - for bare å nevne noen få punkter.
Hvis CE-merkingen ikke eksisterer, er det integratoren eller kunden som har kjøpt roboten og installert den i sitt system som er ansvarlig. Kunden må sørge for at applikasjonen er i samsvar med relevante direktiver og forskrifter.
Vanlige risikofaktorer som kan stå i veien for CE-samsvar er farlig utstyr og utstyr med skarpe kanter, feil konfigurasjon av sikkerhetsprogrammet eller stoppmekanismen i tilfelle kollisjon med roboten.
Følgende spørsmål må for eksempel tas i betraktning: Hvor nær mennesket kommer roboten og hvor raskt beveger roboten seg?
Dette problemet er relevant for å unngå kollisjoner, og roboten bør stoppe når mennesket kommer i nærheten av den.