23948sdkhjf

Gjentar suksess resirkuleringskonkurranse

Hydro og Forskerfabrikken gjentar fjorårets suksess med den nasjonale resirkuleringskonkurransen «Aksjon Aluminium». Hele tusen skoleklasser er påmeldt så langt.

– Formålet med konkurransen er å øke kunnskapen om kildesortering og resirkulering av aluminium på en engasjerende måte. Aluminium er et 100 prosent resirkulerbart materiale – men for at det skal brukes om igjen og få nytt liv må det leveres tilbake og gjenvinnes. Slik kan vi alle bidra til en mer bærekraftig fremtid, sier Hans Erik Vatne, teknologidirektør i Hydro.

Konkurransen, som er åpen for elever i 5.-7. klasse, har vist seg å være en effektiv måte å skape engasjement rundt resirkulering av aluminium og hvordan vi kan ta bedre vare på jorda vår.

Under fjorårets aksjon samlet 45 000 elever hele 281 977 kilo aluminiumsjekker til resirkulering, og bidro dermed til økt kunnskap ikke bare blant de unge, men også blant barnas familier og venner.

I år skal det konkurreres om å samle husholdningsemballasje laget av aluminium, som aluminiumsformer, hermetikkbokser, aluminiumsfolie og tuber. Aluminium kan resirkuleres i det uendelige, men mange er ikke klar over at det ikke bare er brusbokser som skal resirkuleres. Derfor havner annen husholdningsaluminium ofte i restavfallet, fremfor å sorteres som metallavfall så det kan gjenvinnes etter bruk.

Resirkulering krever kun fem prosent av energien som skal til for å produsere aluminium første gang; med energien som kreves for å lage en ny aluminiumsboks, kan man lage 20 resirkulerte bokser. Slik sparer man energi og sparer miljøet for CO2.  

Konkurransen starter 23. september 2019, men det er fremdeles mulig å melde seg på. Kjenner du en lærer som burde melde klassen sin på Norges morsomste resirkuleringskonkurranse? Les mer på aksjonens egne nettsider og send dem et tips om å melde seg på.

Om Aksjon aluminium

  • Aksjon aluminium er en gratis resirkuleringskonkurranse for 5-7. klasse gjennomført av Forskerfabrikken med støtte fra Hydro.
  • Konkurransen går ut på å samle sammen og resirkulere husholdningsemballasje laget av aluminium, som dessverre ofte havner i restavfallet.
  • Aksjonen tar sikte på å øke kunnskapen om resirkulering av aluminiumsemballasje, og at dette skal sorteres som metallemballasje: folie, drikkebokser, hermetikkbokser, emballasje fra fisk i form, kjøtt i form, grønnsaker i form og påleggstuber med mer.
  • Sentralt for Hydro og Forskerfabrikkens samarbeid er å gi barn og unge realfagsglede, og sikre at barna får positive erfaringer med teknologi og realfag allerede fra de er små. Aksjon aluminium har gitt lærerne en god anledning til å inkludere praktisk læring i undervisningen, med ferdige undervisningsopplegg som er tilpasset læreplanene.
  • Aksjonen går fra 23. september til 20. november 2019.

Om samarbeidspartnerne:

Aksjon Aluminium arrangeres av Forskerfabrikken, Norsk Metallgjenvinning AS og Hydro. Målet med Aksjon aluminium er å øke kunnskapen om resirkulering, og at elever skal lære mer om gjenvinning, energibruk og miljøansvar.

Forskerfabrikken: Forskerfabrikken er en sosial entreprenør som arbeider for at flere barn og unge skal bli mer interessert i realfag, og bidra til at de forstår disse fagene bedre. Forskerfabrikken tilbyr fritidskurs i forskning og matematikk og spennende sommerskoler i naturfag. De jobber også med å styrke naturfagundervisningen i skolen ved å holde etterutdanningskurs for pedagoger.

Hydro har vært Forskerfabrikkens hovedsamarbeidspartner siden 2016, og har siden arrangert sommerskoler sammen med Forskerfabrikken på stedene Hydro har virksomhet rundt i landet.

Norsk Metallgjenvinning AS: Norsk Metallgjenvinning AS jobber for at det skal være enkelt å resirkulere metall. Visste du at?

  • Vi i Norge kildesorterer nok metallemballasje til å lage 300 000 sykler hvert år
  • 760 resirkulerte aluminiumsbokser kan bli til en sykkel.
  • Metallemballasjen vi gjenvinner hvert år i Norge tilsvarer vekten av et middels stort hurtigruteskip.
  • En gjenvunnet makrell i tomat-boks sparer co2 tilsvarende 1,5 km bilkjøring. Eller energien som TV-en din bruker om den står på i tre timer.

 

Kilde: Pressemelding fra Hydro

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.141