23948sdkhjf

Bedriftene trenger mer kompetanse

Seks av 10 av NHOs bedrifter har i stor eller noen grad et udekket kompetansebehov. Fagbrev innen teknikk og industriell produksjon (TIP) er særlig ettertraktet. Dette viser tall fra NHOs kompetansebarometer for 2019.

Godt over halvparten av bedriftene oppgir å ha behov for kompetanse fra videregående nivå (yrkesfaglige programmer), samt fagskoleutdanning. Dette tyder på at ungdom som velger å ta et fagbrev har gode jobbmuligheter.

Søkertallene til TIP har økt de siste årene, men fortsatt ser vi at bedriftene har behov for flere lærlinger i mange fag. Blant Norsk Industris medlemmer oppgir 68 prosent at de har et udekket kompetansebehov.

– Andel bedrifter i Norsk Industri som i stor eller noen grad har behov for folk med yrkesfaglig utdanning er 77 prosent. Over 80 prosent av bedriftene våre trenger folk fra TIP. Vi vil derfor fortsette å gjøre det vi kan for å få flere til å velge dette, sier rådgiver for kompetanse i Norsk Industri, Tone Belsby. Hun viser blant annet til TIP-kampanjen som Norsk Industri har kjørt de siste årene, og som vi vil kjøre en ny runde på neste år.

Etterspørselen etter folk med fagskoleutdanning er også høy. For Norsk Industris del ligger andelen bedrifter som etterspør dette på 68 prosent.

Høsten 2019 startet Industrifagskolen opp, et helt nytt etterutdanningstilbud. Industrifagskolen er et partssamarbeid som kom som et resultat av Frontfagsforhandlingene i 2016. Målgruppen er fagarbeidere som mangler etterutdanningstilbud, Høsten 2019 startet det opp tilbud 6 plasser i landet: Fagskolen Sørlandet, Fagskolen i Ålesund, Hordaland, Tinius Olsen, Kongsberg, Innlandet og Mo i Rana. Offisiell åpning av Industrifagskolen på Kongsberg var 9. september.

> Les mer her

Nytt av året i Kompetansebarometeret var spørsmålet om dimensjonering av videregående opplæring.

På spørsmål om systemet er godt nok for dimensjonering av yrkesfag og studieforberedende, svarer bedriftene følgende: kun 12 prosent oppgir å være enige, 23 prosent er uenige, mens to tredeler av bedriftene vet ikke om systemet for dimensjoneringsarbeidet er godt nok.

– Skal vi sikre tilstrekkelig antall læreplasser og riktig kompetanse for bedrifter må videregående skole dimensjoneres etter reelle behov i arbeidslivet, ikke etter popularitet. Alternativet er tapt verdiskaping og stort frafall, sier adm. dir. i NHO, Ole Erik Almlid.

Kilde: Pressemelding fra Norski Industri

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.649