23948sdkhjf

Oljeleverandør-ansatt dømt for industrispionasje

En tidligere ansatt hos oljeleverandøren National Oilwell Varco (NOV) er kjent skyldig i industrispionasje i Høyesterett.

Det er Teknisk Ukeblad (TU) som skriver dette mandag.

Bakgrunnen for dommen i Høyesterett er at NOV i Norge leverte doble boretårn og boreutstyr til en av verdens mest avanserte borerigger. Frigstad Deepwater var mottaker av utstyret.

«En tidligere ingeniør i NOV, lastet ned over 52.000 dokumenter fra selskapets server, omtrent 71 GB, som gjaldt utstyret til riggene, mens han var i konflikt med arbeidsgiveren», skriver TU.

Lokalpressen på Sørlandet har tidligere skrevet om dommene fra tingretten og lagmannsretten, men det er TU som nå omtaler dommen i Høyesterett. Dommen falt i sommer, og ingeniøren ble dømt til å betale 18.000 kroner i en bot og ble også dømt for industrispionasje.

TU skriver videre at utstyret det var snakk om var til to såkalte halvt nedsenkbare rigger til Frigstad. Disse riggene kan gjøre operasjoner 3,6 km under vann og bore brønner som er 1,5 km lange.

Ifølge NOV skal ingeniøren ha lastet ned alle dokumentene til alt utstyret NOV hadde produsert til riggen, og verdien på prosjektet var om lag en milliard dollar, viser anslag som ble presentert i lagmannsretten.

Allerede på dette tidspunkt hadde mannens arbeidsgiver – NOV – fått antakelser om at mannen gjorde noe uregelmentært, og hadde satt i verk underssøkelser mot ham. Han skal blant annet ha feilført timelister, og det ble også oppdaget at ingeniøren hadde lastet ned uvanlig store mengder med data til PC’en sin. Det var derfor allerede innført oppsigelsessak mot ham, og han ble pågrepet av politiet våren 2015.

Før han lastet ned materialet, hadde NOV startet undersøkelser mot mannen etter at de mistenkte ham for å ha ført timelister feil. Da selskapets IT-avdeling oppdaget at han hadde lastet ned en "uvanlig stor mengde dokumenter", hadde de allerede innledet oppsigelsessak mot ham. Mannen ble pågrepet av politiet under et drøftelsesmøte hos NOV våren 2015.

Ingeniøren har hele veien hevdet sin uskyld, og har nektet å vedta botene han er blitt idømt både av tingretten og lagmannsretten. Derfor kom saken inn for Høyesterett. Han har han hevdet at han lastet ned data for å holde seg oppdatert, og for å ha en «nerdete interesse» for faget sitt.

Mannens forsvarer uttaler til TU at mannen innrømmer at han opptrådt dumt. Forsvareren mener likevel at lovverket på dette feltet er uklart.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.267