23948sdkhjf

Vil sikre en forsvarlig varslingsprosess i tråd med Arbeidsmiljøloven

Varsling og metoo har vært et hett tema verden over de siste årene.  Digitaliq har lansert nettstedet mittvarsel.no – en digital varslingskanal for å varsel om kritikkverdige forhold.

Randi Hoff er daglig leder i Digitaliq AS og har tidligere mange års erfaring med omstillingsprosesser og karriererådgivning, og har selv blitt utsatt for å ikke bli tatt på alvor som varsler. For fire år siden etablerte gründerne i Bergen mittvarsel.no.

Ifølge forskning fra FAFO opplever 16 prosent av alle ansatte negative arbeidsforhold. Halvparten av disse melder fra. 36 prosent av de som varsler, opplever negative sanksjoner.

- I Norge i dag er det ofte varsleren som blir offeret. Vår erfaring og all forskning viser at varslerne ofte opplever sanksjoner. Sånn skal det ikke være. Varsleren må aldri være offeret, men det er slik det ofte ender når varslersaker kommer fram i lyset. Derfor er det en god grunn til å ha et system for varsling, sier Randi Hoff.

Mittvarsel.no er en portal som bedrifter kan legge på intranettsiden. Ledelsen i bedriften velger om saker skal håndteres internt eller knyttes opp mot bedriftshelsetjeneste eller en med juridisk kompetanse.

PÅ OTD: Mittvarsel.no fikk mye oppmerksomhet på OTD-messen i oktober. Her er rådgiver Trine Andersen på standen. FOTO: RANDI HOFF

Løsningen innfrir krav i Arbeidsmiljøloven og Personvernloven. Ingen personsensitiv informasjon sendes på e-post og dokumentasjon lagres i systemet i henhold til lov om GDPR.

Den som varsler er trygg på at informasjon når frem til den som kan gjøre noe med saken. Mittvarsel.no hinder uvedkommende å få innsyn.

Som hovedregel skal alle virksomheter utarbeide rutiner for intern varsling.

Arbeidsplasser med minst fem ansatte skal alltid ha skriftlige rutiner for intern varsling.  Rutinene skal minimum inneholde

  • en oppfordring til å varsle om kritikkverdige forhold
  • framgangsmåte for varsling
  • framgangsmåte for mottak, behandling og oppfølging av varsling

Fra 1 januar 2020 blir det endring i loven. Da vil retten til å varsle også inkludere:

  • Elever ved institusjoner som har undervisning eller forskning som formål
  • Vernepliktige
  • Sivile tjenestepliktige og tjenestepliktige i sivilforsvaret
  • Personer i opplæringsøyemed eller i forbindelse med arbeidsrettet tiltak utplasseres

           i virksomheter uten å være arbeidstaker

  • Pasienter i helseinstitusjoner og attføringsinstitusjoner
  • Personer som deltar i arbeidsmarkedstiltak

Denne endringen vil for eksempel gjelde for lærlinger i industrien. Ifølge informasjon fra lærlingombud og mobbeombud i Hordaland opplevde 180 av lærlingene i 2018 kritikkverdige forhold på arbeidsplassen. Mange av de våger ikke å si fra, men velger å slutte, bytte arbeidsgiver eller å «bite tennene sammen» og bli i jobben.

Fra 1 januar er arbeidsgiver også pliktig til å:

  • tydeliggjøre arbeidstakers fremgangsmåte ved varsling
  • å undersøke varselet innen rimelig tid
  • sørge for at varsler har et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, og dersom nødvendig, iverksette egnene tiltak for å motvirke gjengjeldelse

Varslingsrutinene skal beskrive arbeidsgivers saksbehandling av et varsel saksbehandling ved mottak, behandling og oppfølging av varslingsbestemmelsen bør ses i sammenheng med arbeidsgivers aktivitetsplikt

- Bedrifter som tar varsling på alvor, viser at man bryr seg om de ansatte, man forebygger kritikkverdige forhold, bygger godt omdømme og tiltrekker seg god arbeidskraft, sykefraværet går ned og lønnsomheten går opp, sier Hoff.

Randi Hoff og Trine Andersen fra mittvarsel.no deltok på OTD-messen for et par uker siden. Oljebransjen er en næring med mange mannlige ansatte, og de ønsker flere kvinner med på laget.

- Ved å bruke mittvarsel.no som et verktøy for å tilrettelegge for varsling, viser arbeidsgiver at man tar arbeidsmiljø på alvor. En arbeidsgiver med godt omdømme vil også tiltrekke seg flere kvinnelige søkere,sier Hoff.

Mittvarsel.no hjelper arbeidsgiverne til å følge loven.

Hoff mener at mittvarsel.no vil virke som en forsikring – mot at uholdbare arbeidsforhold, diskriminering og trakassering forekommer. Mittvarsel.no vil virke forebyggende.

- Det vi tilbyr er en sikker elektronisk løsning for bedriftene, sier hun. Hoff refererer til FAFO-undersøkelsen fra 2018 hvor det kommer frem at det det varsles mest om i Norge, er destruktiv ledelse og mobbing/ trakassering og forhold som kan medføre fare for liv og helse og brudd på etiske retningslinjer.

Men det er store mørketall fordi mange velger å sykemelde seg og/eller skifte jobb fremfor å ta ubehaget med å bli en varsler.

Mittvarsel.no er en varslingskanal hvor mottak av varsel dokumenteres og sikrer at saken blir behandlet. Arbeidsgiver kan bestemme om arbeidstagere får lov til å varsle anonymt eller om de må registrere et varsel under egen identitet.

Med alle de sakene som var versert i media de siste årene er det mange som vegrer seg for å varsle med navn. Hoff anbefaler arbeidsgivere å åpne opp for at det er mulig å varsel anonymt. Varsler får da tildelt et brukernavn og passord og kan kommunisere med saksbehandlere underveis i prosessen.

Når arbeidsgiver tar varsler på alvor er det også mer sannsynlig at varsler etterhvert trer frem og møter den som er ansvarlig saksbehandler.

Hoff forklarer at nettsiden selvsagt følger forsvarlige retningslinjer og rutiner i henhold til Arbeidsmiljølovens paragraf 2A.

Portalen er tilgjengelig på norsk og engelsk, og flere språk kommer fortløpende.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093