23948sdkhjf

Norsk Ståldag: Fortsatt usikkerhet om internasjonal økonomi

Brexit og handelsuro preger også norsk økonomi. Overkapasitet i stålmarkedet. Fortsatt svak lønnsomhet i norsk økonomi. Oljeinvesteringene vil gå noe ned i årene som kommer.

Dette var noen av hovedkonklusjonene til en del av foredragsholderne på Norsk Ståldag torsdag. Om lag 200 deltakere fra hele landet deltok på ståldagen, som i år ble arrangert for 31. gang. I år som i fjor på Grand Hotell i Oslo.

- I 2019 har vi opplevd en kraftig vekst, men oljeinvesteringene vil gå ned i årene som kommer. Samtidig har vi fortsatt svak lønnsomhet i norsk økonomi, og veksten i internasjonal økonomi blir svakere i år, faktisk den laveste veksten siden 2009 ifølge Det Internasjonal Pengefondet, sa Ida Wolden Bache. Hun er direktør for pengepolitikk i Norges Bank.

Hun opplyste at uforutsigbarheten i forbindelse med Brexit og handelsuro, noe som spesielt gir seg utslag i proteksjonisme og økte tollsatser, kommer til å påvirke norsk økonomi og norske bedrifter i en eller annen grad.

- Vi er en liten og åpen økonomi, så vi kommer til å merke dette. Truslene om nye proteksjonistiske tiltak kan virke investeringshemmende. Vi i Norges Bank mener at proteksjonisme verken er bra for verdensøkonomien eller for landet som oppfører seg proteksjonistisk. Vi tror at Brexit og handelskonfliktene vil vedvare, sa Wolden Bache videre.

Lars Olsson fra SSAB var også bekymret for Brexit og spesielt handelsuroen, men i sitt foredrag var han mest opptatt av overkapasiteten i verdens stålindustri.

OVERKAPASITET: Lars Olsson i SSAB snakket blant annet om overkapasiteten i internasjonal stålindustri. FOTO: MORTEN DAHL

- Det er primært i Asia utenfor Kina som er drivkraften i stålmarkedet, sa Olsson.

I prognosene for det internasjonale stålmarkedet foreslås det en liten vekst i 2020, mens det vil være en liten tilbakegang i 2019.

-SSAB stenger to masovner inneværende år for å tilpasse oss overkapasiteten i markedet. Det betyr at SSAB står igjen med tre masovner i Sverige. Siste nytt er at også AccelorMittal legger ned sin virksomhet i Bremen, sa Olsson videre. Han mener at overkapasitetn i stålmarkedet kan komme til å vedvare, selv etter at kineserne foretar kapasitetskutt. Olsson kom også inn på sirkulær økonomi og bærekraft i sitt foredrag, som også bidrar til en viss uro i bransjen, fordi det krever omstilling.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.172