SE VIDEO: Mye kjent i Havarikommisjonens rapport
Havarirapportens første delkonklusjon av KNM «Helge Ingstad»-ulykken inneholder ikke vesentlig nye sider enn det som har kommet fram det året siden kollisjonen inntraff 8. november 2018.
Havarikommisjonens rapport, som ble framlagt på fredag – nøyaktig ett år etter kollisjonen Hjeltefjorden - inneholder få nye ting man kan sette fingeren på når det gjelder årsaken til ulykken. I løpet av det året som er gått har både medier, eksperter, Forsvaret, politiet og Kystvakten pekt på ulike mulige årsakssammenhenger. Kommisjonen konkluderer da også med at alle involverte parter må få kritikk og at det er flere årsakssfaktorer som spiller inn.
VIDEO: Havarikommisjonens video som ble presentert på pressekonferansen fredag.
Her er noen av hovedelementene i rapporten:
-Vaktsjefer på fregatten hadde mindre erfaring som vaktsjef enn det som tidligere har vært på fregattene
-Tankskipet TS «Sola» seilte med fraoverlendt dekksbelysning, noe som medførte at besetningen på KNM «Helge Ingstad» hadde vansker med å identifisere tankskipet som et fartøy.
-Kystverket hadde ikke etablert menneskelige, tekniske og organisatoriske barrierer med hensyn til tilstrekkelig trafikkovervåking.
-Fregatten seilte med AIS i passiv modus.
– En rekke faktorer, alt fra operative til systemiske, medvirket til at denne situasjonen kunne oppstå, sa avdelingsdirektør for sjøfartsavdelingen i havarikommisjonen, Dag S. Liseth på pressekonferansen.
Besetningen på fregatten trodde at tankskipet lå i ro, i og med at mannskapet på broen ikke så noe lanterner på «TS Sola».
Leder Håkon Sitre i SHT, påpeker imidlertid at det også er forbedringspotensialer hos «Sola TS»:
– Det er forbedringsområder også når det gjelder Sola TS sin praksis, spesielt i samarbeidet mellom los og mannskap, sier han.
Sjøtrafikksentralen på Fedje får kritikk for ikke å ha varslet skikkelig til de andre skipene i området om at «Sola TS» hadde lagt fra kai ved Stureterminalen.