23948sdkhjf

Stål har spilt en avgjørende rolle i utviklingen av rock’n’roll

Fra rockens spede begynnelse med akkustiske gitarer med stålstrenger til den elektriske gitaren, har stål spilt en sentral rolle I utviklingen av populærmusikken.

Det er worldsteel som har sett nærmere på stålets rolle i utviklingen av gitaren og populærmusikken. Med den teknologiske utviklingen som gjorde rock’n’roll mulig, har den elektriske stålstrenge-gitaren endret musikken for alltid. Den unike lyden som ble skapt av den magnetiske mikrofon-delen sentralt i gitarhjertet, kombinert med stålstrenger ga verden et helt nytt musikalsk uttrykk.

Fra rockabilly til punk, progressiv, hard og straight rock’n’roll, så er det etterklangen av stålstrengene på den elektriske gitaren som gjorde alle disse musikkvariantene mulig, og som var med på å skape alle de ikoniske rockelåtene verden over.

METALLROCK: Stålstrenger på gitarene revolusjonerte musikkhistorien på 1930-tallet. På 60-tallet ble den elektriske gitaren viktig, og her spilte også stål en viktig rolle. ILLUSTRASJONSFOTO

Rustfrie stålstrenger, som begynte å bli populære å bruke på 60-tallet, er kjent for å gi gitaren en klar, lys lyd med mye etterklang.

Når ferdighetene til musikalske storheter som Chuck Berry, Jimi Hendrix og Keith Richards nesten kan virke utenomjordiske, er det magnetfeltet på den elektriske gitaren som gir den dets magiske uttrykk. Nøkkelen her er «the pickup»-  eller mikrofonen på norsk - en permanent magnet med en wire rundt som passer til den enkelte gitaren.

Mikrofon-magnetens nordpol peker ut fra gitarkroppen, som gjør at stålstrengene over den blir magnetifisert. Det gjør at strengene selv blir magneter. Stålstrengen er helt integrert i arbeidet med den elektriske gitaren, og når man bruker strengene, vil strengenes magnetiske vibrasjoner omgjøres til et elektrisk signal til forsterkeren

Den svært viktige mikrofonen ble skapt i 1931 i Los Angeles da et instrumentselskap ønsket å finne ut av hvordan man kunne forsterke gitarlyden elektrisk. Steel-gitaren var allerede på markedet og ble brukt mye, men lyden var ikke høy nok til å bli hørt av en større ansamling av publikummere. Hva ble løsningen? Jo, det var å utvikle en elektrifisert stålstrenge-gitar.

Den første «elektriske stålstrenge-gitaren» ble patentert i USA i 1937, og ble utviklet av George Beauchamp, som var musiker og daglig leder for National Guitar Corporation. Han utviklet gitaren sammen med Adolph Rickenbacker, som var en elektrisk ingeniør. Hans navn skulle senere bli stående som merkevarenavn på flere artisters gitarer, deriblant The Byrds og Tom Petty, for å nevne noen. De første årene etter at mikrofonen var utviklet, ble imidlertid fortsatt lapsteel-gitaren mest brukt.

REVOLUSJON: Den elektriske gitaren revolusjonerte rocken og populærmusikken på 1960-tallet. Stål spilte også en sentral rolle i utviklingen av den el-gitaren. ILLUSTRASJONSFOTO

Da de første elektriske gitarene ble tatt bruk, ble de først benyttet innen jazz, men også til swing, folk, Haiwaii-musikk og country.

-Ideen bak stålgitaren er en lang historie i populærmusikk-historien, sier John McGrath. Han er professor ved Surrey-universitetet. Rock’n’roll var ikke «oppfunnet» ennå, men med teknologien på plass var musikkformen like rundt hjørnet.

El-gitarens sjel ligger i de magnefiiserte stålstrengene, og de ulike formene og størrelsene på dem påvirker lyden av dem. Da stålstrengene først ble introdusert, var strengene tynnere i diameter enn nylonstrengene, som fram til da ble brukt til akkustiske gitarer. I dag, bruker man stålstrenger også på akkustiske gitarer, men de er dekket med et lag av bronse rundt for å frambringe en mykere lyd.

Som alle andre vaiere, blir stålstrenger formet ved ekstruksjonsprosess. Denne prosessen sammen med stålets tynnhet gjør at det kan gi en helt spesielt lyd for gitarister.

-Det var først på 60-tallet at artister som Eric Clapton, som var sterkt inspirert av bluesrock, ville ha tynnere stålstrenger for å kunne bøye noten slik at de fikk en mer rocka effekt. Det var da de tok stålstrengene av banjoene, og satte dem på el-gitarene, forklarer McGrath.

Jeff Guilford, mannen bak JJGuitars, sier at rockegitarister mener at stålstrenger gir den beste «kutt-tonen» med høyt volum som de trenger. Høyt volum resulterer i et sterkere signal som sendes til forsterkeren, og sammen med typen og styrken på magneten, påvirkes tonen fra gitaren. I tillegg til å gi den spesielle klare lyden med mye etterklang, varer stålstrenger mye lenger i og med at de er rustbestandige.

Fra Buddy Holly til The Rolling Stones og mer moderne band som The Killers, har ulike musikalske uttrykk hatt utgangspunkt i lap-steel-gitaren fra 1930-åra. Nesten 90 år senere er stålstrengen fortsatt selve hjertet i instrumentet som forandret musikken for alltid.

Kilde: Worldsteel

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.503