SE VIDEO: Spektakulær stålbru i værutsatt område
Hvordan bygger man ei bru med store naturmessige utfordringer på et historisk sted? Det var det store spørsmålet for ingeniørene som skulle bygge den nye Tintagel-brua i engelske Cornwall.
Cornwall er Englands sørvestre hjørne og et yndet utfartssted for britene sommerstid. Kysten er preget stupbratte klipper som stuper ned i havet. Nå står den nye Tintagel-brua ferdig i Cornwall ferdig, bygget på oppdrag fra organisasjonen English Heritage.
For det er ikke hvor som helst brua er bygget. I tillegg til den unike naturen i området, skulle brua bygges i et historisk område. Brua skulle igjen forbinde fastlandet med øya hvor middelalderborgen ligger. Det var her legendene Merlin og King Arthur ble født.
Målet for ingeniørene var å bygge opp igjen traseen som kollapset for fem hundre år siden. Men det ble ingen enkel oppgave, ikke minst på grunn av den vanskelige tilgjengeligheten. Men også fordi man skulle bevare naturopplevelsen og ivareta den historiske rammen rundt stedet.
Stål ble valgt som materiale for brua. Matthieu Mallie i ingeniørselskapet som var vant budrunden med å designe og bygge brua forklarer:
- Det er svært vanskelig å bygge ei bru som dette fordi du har en rekke lokalsamfunn og organisasjoner som skal overbevises om at dette er et godt prosjekt utifra flere ulike synspunkt. Det var ikke mulig å komme til stedet med bil eller med båt fra sjøen. Det betød at vi ikke kunne bygge brua på normal elementbasis, noe som er vanlig ved dagens brubygging. Vi måtte med andre ord finne en måte å bygge ei bru hvor det i utgangspunktet syntes umulig å bygge ei bru.
TØFF JOBB: Anleggsarbeidere i ferd med å legge sist hånd på Tintagel-brua i Cornwall i England, som er bygget i stål. FOTO: WORLDSTEEL
Mallie forklarer at løsningen ble å bruke helikoptre til å frakte mye av materialene og de forhåndsfabrikkerte seksjonene til stedet, og samtidig benytte teknikker som man ser ved bygging av bruer i Alpene.
- Dette innebar blant annet å bruke «hengende» kraner som løftet utstyret på plass uten bruk av stillaser, sier Mallie videre.
Brua er formet ut av to 30 meter bjelker som er fastspent i enden. Disse ble produsert hos en lokal stålleverandør. Videre måtte man velge materialer som var lette fordi man ikke kunne løfte tungt på stedet. Samtidig skulle materialet være motstandsdyktig.
- Det eneste som har slike egenskaper i verden er stål, forteller Mallie.
For English Heritage ble stål løsning på hele bru-utfordringen.
- Vi var bekymret for hvordan den nye brua ville passe estetisk inn i landskapet. Materialvalget ble foretatt ut ifra at man kunne designe brua slik at den ikke brøt for mye med landskapet rundt. Stålet gjør at brua får et slankt utseende, noe som gjør at utsikten til borgen blir minimalt berørt, sier Nichola Tasker i English Heritage.
For organisasjonen var det også viktig å sikre at stålet kom fra England. Derfor ble en stålprodusent i Plymouth valgt som leverandør av stål og som også kunne produsere de 18 hovedseksjonene for brua.
Siden brua befinner seg i et værhardt område med mye høy sjøy, måtte man også velge stål som er rustbestandig.
Kilde: Worldsteel