Mange døde som følge av giftig utslipp fra stålfabrikk
En stålfabrikk i Sør-Italia blir beskyldt for å forårsaket død og sykdom for flere tusen mennesker i området.
Det er en stålfabrikk eid av omstridte Ilva som nå blir beskyldt for å ha forårsaket flere tusen dødsfall i nærområdet grunnet giftige utslipp fra fabrikken.
Det er Euronews som skriver dette.
Innbyggerne i området hvor fabrikken ligger, har i flere år klaget over dårlig luftkvalitet som følge av utslipp fra fabrikken. Spesielt er det eldre og barn som har vært plaget av utslippene og i verste fall dødd som følge av giften.
Det er en omfattende rettssak som nå rulles opp i det sørlige Italia, nærmere bestemt ved fabrikken i Tamburi. Eksperter har anslått at om lag 7500 mennesker er døde over en sju års periode som følge av sykdommer som kommer fra de giftige utslippene fra fabrikken.
Området har vært underlagt «unntaktstilstand» i perioder med sterk vind, som har ført de giftige utslippene i bebodde områder. Blant annet skal skoler ha måttet stenge tidligere på disse vindfulle dagene.
Fabrikken ligger svært nær hus i Tamburi-området, og ifølge medisinske kilder er det 50 prosent flere krefttilfeller blant barn enn det som er vanlig i andre områder i regionen.
En barnelege forteller til Euronews at eldre barn nå er blitt oppmerksom på farene ved å bo i området.
- De føler at livene deres er i fare. De hører hele tiden at foreldrene deres snakke om metallstøvet som er funnet i skolen og inni husene der de bor. De spør meg om de kommer til å leve kortere enn de barna som ikke lever i byen? Jeg vet om familier som er blitt fullstendig ødelagt av utslippene. Barna ser at tanter, onkler, besteforeldre, foreldre og brødre og søstere dør, sier barnelegen Grazia Parisi.
Myndighetene i Italia har nå fått øynene opp for problemene i regionene. Også EU har fått snusen i utfordringene. For et års tid siden fordømte den Europeiske menneskerettighetsdomstolen Italia for å ha feilet i å ikke klare å beskytte sine innbyggere.
Fabrikken og dens eiere er under gransking etter at ArecelorMittal trakk seg fra budrunden om å kjøpe fabrikken. Med ArcelorMittal som eier ville trolig fabrikken måtte gå gjennom en kraftig opprustning for å tilfredsstille EUs og Italias miljøkrav, men dette skjedde ikke da stålgiganten trakk seg fra budrunden.