Utbygging av Hywind Tampen godkjent
Olje- og energidepartementet har godkjent utbyggingsplanen for havvindprosjektet Hywind Tampen i Nordsjøen – verdens største og Norges første anlegg for flytende havvind.
- Det er en historisk dag når vi godkjenner utbyggingsplanen for verdens største anlegg for flytende havvind - som skal bygges i her i Norge. Dette er et lite steg i det globale grønne skiftet – men det er et stort steg for norsk havvindsindustri og flytende havvind. Hywind Tampen kan bli starten på et nytt eventyr for norsk industri, sier olje- og energiminister Tina Bru.
Prosjektet er en omlegging av kraftforsyningen på Snorre- og Gullfaksfeltene, der om lag en tredel av gasskraften på plattformene erstattes med fornybar vindkraft. Det skal installeres elleve flytende vindturbiner på 8 megawatt hver. Dette vil redusere CO2-utslippene fra feltene med om lag 200 000 tonn årlig. Det tilsvarer de årlige utslippene fra rundt 100.000 personbiler.
Vindturbinene vil ha en høyde på 190 meter fra havoverflaten til rotortupp. Diameteren på turbinrotoren vil være 167 meter. De flytende understellene skal lages av betong og vil bli forankret til havbunnen. Turbinene er høyere enn to jumbojeter satt ved siden av hverandre vingetipp til vingetipp.
- Hywind Tampen blir bygget ved bruk av vår stolte betongtradisjon og med norske aktører i sentrale roller. Det viser kunnskapen og teknologien som har blitt utviklet gjennom olje- og gassaktivitet her i landet. Prototypen på Hywind ble prøvd ut i havet utenfor Rogaland. Nå blir dette et prosjekt i industriell skala utenfor Vestlandet, fortsetter Bru.
Prosjektet representerer et skritt videre i utviklingen av teknologien for flytende vindkraft, og gir positive ringvirkninger for norske leverandører. Det er fremdeles er et stykke igjen før flytende vindkraft er lønnsomt. Prosjektet har derfor vært avhengig støtte fra Enova og NOx-fondet. Det eksisterende virkemiddelapparatet, som inkluderer CO2-avgift, kvoteplikt, NOx-fondet og Enova-støtte, har vært utløsende for prosjektet. Hywind Tampen vil bidra til å få ned kostnadene ved denne type kraftproduksjon.
Planlagt installasjonsstart er våren 2022, med oppstart av strømleveranser senere samme år. Totale investeringer for prosjektet er av operatøren anslått til om lag 4,8 milliarder. kroner.
Disse har sikret seg kontrakter i prosjektet:
-Wergeland Base AS (Gulen Industrihamn), Leie av lagerplass for komponenter, og kaiplass for sammenstilling av de flytende vindturbinene før de fraktes ut på feltet. Vil også bygge fundament for kran som brukes under sammenstilling, i tillegg til å ha forpleiningstjenester og kontorfasiliteter.
-Siemens Gamesa Renewable Energy: Turbine Supply Agreement; Design, innkjøp og fabrikasjon av vindturbinene, sammenstilling og ferdigstilling ved land og til havs.
-Siemens Gamesa Renewable Energy: Service and Warranty Agreement; Service og drift av parken.
-Kværner AS: Skrog; Design, innkjøp og fabrikasjon av skrog og marine operasjoner; Planlegging og utføring av alle aktiviteter på sammenstillingssted. design og installasjon av forankringssystem med opsjon for innkjøp. Alle marine aktiviteter knyttet til sammenstilling av vindturbin ved land, flytting av flytende vindturbin og uttauing og oppankring ute på feltet.
-JDR Cable Systems: Kabel; Design, innkjøp og fabrikasjon av eksportkabler og kabler mellom hver vindturbin.
-Subsea 7: Kabelinstallasjon; Installasjon av kabler mellom turbinene og mellom parken og hhv Snorre A og Gullfaks A.
-Wood Group: Modifikasjoner på Gullfaks A og Snorre A for å ta imot vindkraft fra vindparken, samt koble til og integrere vindkraft produksjonen i plattformenes kraft system.
-Mammoet: Leie av Kran for bruk ved sammenstilling av de flytende turbinene ved Gulen Industrihavn.
Fakta om Hywind Tampen:
Gullfaks og Snorre ligger i Tampen-området i den nordlige delen av Nordsjøen, rundt 140 kilometer fra fastlandet. Selskapene som deltar i prosjektet er rettighetshaverne på feltene: Equinor Energy AS, Petoro AS, OMV (Norge) AS, Idemitsu Petroleum Norge AS, Wintershall Dea Norge AS og Vår Energi AS.
Kilde: Pressemelding fra Olje- og energidepartementet