23948sdkhjf

36 prosent færre konkurser i april

– Det skal et under til om det ikke snart blir et konkursras, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.

Koronakrisen har ennå ikke medført flere konkurser i næringslivet, men det er nok bare foreløpig. I april gikk 262 bedrifter konkurs, en nedgang på hele 35,9 prosent mot samme måned i fjor. 126 virksomheter ble tvangsavviklet, en oppgang på 96,9 prosent. Samlet gir det en nedgang på 18 prosent.

Antallet konkurser gikk opp i januar og februar, mens i krisemånedene mars og april har konkursene gått ned. Det gjør at konkursene i årets fire første måneder ligger 10,8 prosent lavere enn på samme tid i fjor.

Får en ekstra sjanse

– Manglende innbetaling av skatter og avgifter er ofte det som gjør at selskaper blir slått konkurs. Det er tydelig at det hoper seg opp med konkursbegjæringer hos Skatteetaten. Sannsynligvis skyldes det en villet politikk hvor mange bedrifter får en ekstra sjanse til å ta i bruk regjeringens krisepakker eller ordne finansiering, sier Ruud.

– Når konkursbølgen først kommer, vil den komme med stor kraft. Det vil føre til en negativ spiral hvor andre bedrifter med utestående i konkursboene selv vil risikere konkurs. Det er derfor viktigere enn noen gang å kredittsjekke de man handler med, advarer Ruud.

Økning i hotell og restaurant

En analyse fra Bisnode, viser at restaurantbransjen er dårligst rustet til å stå i mot korona-krisen. Gjennomsnittlig overskudd i prosent av omsetning for denne bransjen ligger på svake 1,2 prosent, mot 5,3 i snitt for norsk næringsliv. Over 20 prosent av selskapene i bransjen har registrerte betalingsanmerkninger. Hotell og Restaurant er også den eneste av de store bransjene som registrerer en oppgang i antallet konkurser i april. 7 prosent flere enn på samme tid i fjor. Fortsatt er det Bygg og Anlegg som har flest konkurser. Nesten en av fire konkurser skjer i denne bransjen. Flere kleskjeder har gått konkurs den siste måneden, men detaljhandel som bransje har en nedgang i konkurser på 16,8 prosent hittil i år.

Bedre i Viken, men verre i Troms/Finnmark og Vestfold/Telemark

Troms/Finnmark og Vestfold/Telemark har den dårligste utviklingen. Mens det nordligste fylket hadde en oppgang i konkurser 35,3 prosent i årets fire første måneder, har Vestfold/Telemark en oppgang i konkurser på 13,4 prosent. Viken har hatt dobbelt så stor nedgang som gjennomsnittet, med 20,9 prosent.

 

Kilde: Pressemelding fra Bisnode

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093