23948sdkhjf

Europas og USAs BNP kan falle med 8 prosent

Det foreligger nå en konjunktur-prognose fra det svenske selskapet Teknologiföretagen. Den presenterer tre ulike scenarier for hvordan verdens BNP kommer til å utvikle seg i 2020.

Det skriver plastnet.se.

Hovedscenariet viser at Europas og USAs BNP kan komme til å falle med 8 prosent i løpet av andre kvartal 2020. Konjunkturbarometerets ulike scenarier viser blant annet tall for hvordan USA, Europa, Kina og Japan kan til å utvikle seg økonomisk i andre kvartal 2020. Disse fire regionene står for om lag to tredeler av verdensøkonomien.

-Den økonomiske utviklingen avhenger ikke av viruset i seg selv, men hvordan de politiske mottiltakene virker, sier Mats Kinnwall. Han er sjefsøkonom hos Teknikföretagen.

Det første scenariet – hovedscenariet – viser altså at Europas og USAs BNP kan gå ned med 8 prosent i andre kvartal, mens nedgangen for Japan vil være noe mindre, på 6 prosent. Kina derimot hadde sitt store fall i første kvartal, og i andre kvartal antar Teknikföretagen at landets BNP vil hente seg inn igjen.

Etter «katastrofen» i andre kvartal regner Teknikföretagen med at verden utenfor Kina vil begynne å hente seg inn igjen, først forsiktig for så å reelt skyte fart mot slutten av året, eller i begynnelsen av 2021. Det vil i så fall bety at BNP gradvis vil nærme seg det nivået som var i siste kvartal 2019 – altså før koronakrisen.

Dette hovedscenariet krever at det kommer positive signaler fra økonomien og en politisk enighet med fortsatt nedgang i smittespredningen av korona.

I det andre scenariet beskriver prognosen hvordan utviklingen, som i første scenariet, først vil gå opp og så senere se positivt ut. Dernest vil utviklingen få en real smell og økonomien begynner igjen å gå nedover. Scenariet innebærer at det kommer en andre bølge av smitte, noe som ikke er uvanlig i forbindelse med pandemier.

Det tredje scenariet er mer optimistisk. Det beskriver hvordan samfunnet startes opp igjen raskere enn tenkt. De negative økonomiske konsekvensene blir kanskje nesten uuholdelige, noe som fører til at allmenheten ikke lenger aksepterer et liv i isolasjon. Kanskje kommer det en vaksine og bedre behandling, eller så opphører de restriktive tiltakene tidligere enn forutsatt, noe som kan føre til at industriens leverandørkjeder kan hente seg inn igjen raskere.

Uansett årsak vil en raskere avvikling i krisetiltakene i scenariet tre innebære en raskere og mer utholdelig økonomisk gjenvinning. Her er et mulig utfall at det globale BNP faller med 2,8 prosent i 2020, og så sprette opp med 6,5 prosent i 2021.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.08