EUs stålbransje var allerede utfordret før koronaen
Europeisk stålindustri var allerede under hardt press før koronapandemien rammet verden. Det viser ferske tall fra European Steel Associaton (EUROFER).
-Europeisk stålindustri opplevde allerede i andre halvdel av 2019 en nedgang i EUs produktivitet, samtidig som det var en økende grad av handelskrig mellom USA og deres største handelspartnere. I tillegg preget uroen omkring Brexit siste halvdel av fjoråret, sier Axel Eggert. Han er generalsekretær i EUROFER.
Tallene for 2019 viser at det antatte stålforbruket i EU falt med 10,8 prosent i fjerde kvartal sammenliknet med samme periode i 2018. Den store nedgangen fulgte etter en nedgang også i tredje kvartal på 1,6 prosent. Totalt for hele 2019 var nedgangen i stålindustrien i EU på 5,3 prosent.
-Dette var det verste resultatet for etterspørselen i EUs stålindustri siden 2012. Den negative utviklingen i fjerde kvartal 2019 kommer som et resultat av en pågående nedgang i EUs produsent-sektor som skyldes svakere eksport og mindre investeringer, sier Eggert videre. Han understreker igjen betydningen av USAs handelskrig med sine viktige handelspartnere som en medvirkende årsak til de tøffe tidene for europeisk stålindustri mot tampen av fjoråret.
Og midt oppi denne negative utviklingen kom altså koronapandemien.
-Utbruddet av covid-19-pandemien har forsterket en allerede utfordrende situasjon for stålmarkedet, med enorme konsekvenser for europeisk stålindustri. Kapasitetstomgang, kutt i produksjonen og reduksjon av arbeidsstokken foregår i stor skala. Problemene vil trolig fortsette når produksjonen starter opp igjen etter nedstengningen i europeiske land, sier Eggert videre.
Han sier videre at det i skrivende stund er vanskelig å si når normal økonomisk aktivitet vil være i normalt gjenge igjen. EUROFER antar – når EUs regjeringer åpner opp igjen etter nedstengningene – at produksjonen vil starte opp igjen i de fleste bransjer ved inngangen til tredje kvartal. Men uansett vil de kommende månedene være preget av globale restriksjoner og lav økonomisk aktivitet.