23948sdkhjf

Planlegger verdensledende hydrogenanlegg i Storbritannia

Equinor lansereret nytt prosjekt for utvikling av et av Storbritannias – og verdens – første anlegg for storskalaproduksjon av hydrogen fra gass i kombinasjon med karbonfangst og -lagring (carbon capture and storage, CCS).

Anlegget, som kalles Hydrogen to Humber Saltend (H2H Saltend), kan markere starten på en avkarbonisering av industriklyngen i Humber-området, som har noen av de høyeste utslippene i Storbritannia.

H2H Saltend støtter britiske myndigheters mål om å opprette minst én industriklynge med lave CO2-utslipp innen 2030, og verdens første netto nullutslippsklynge innen 2040. Prosjektet baner også vei for visjonen til Zero Carbon Humber-alliansen, som Equinor og partnerne kunngjorde i 2019.

Prosjektet skal holde til på Saltend Chemicals Park nær Hull. Den innledende fasen omfatter en 600-MW autotermisk reformator (auto thermal reformer, ATR) med karbonfangst verdens største anlegg i sitt slag, som skal omdanne gass til hydrogen. Det vil gi industrikunder i parken muligheten til å gå helt over til hydrogen, og kraftverket i parken kan gå over til en blanding som består av 30 prosent hydrogen og naturgassblanding. Dette vil redusere utslippene fra Saltend Chemicals Park med nærmere 900.000 tonn CO2 per år.

I de neste prosjektfasene kan H2H Saltend utvides til å betjene andre industrielle brukere i parken og i hele Humber-området, som har 55.000 ansatte bare i produksjonssektoren, og bidra til at klyngen kan nå målet om null utslipp innen 2040. Det vil bane vei for et storskala hydrogennettverk som er åpent for både blått hydrogen (produsert fra gass med karbonfangst og -lagring) og grønt hydrogen (produsert ved elektrolyse av vann og bruk av fornybar energi), i tillegg til å være nettverk for transport og lagring av fanget CO2. Det anslås at en overgang i brennstoff til hydrogen kan skape 43.000 nye jobber i de energiintensive industrigrenene i hele Storbritannia.

HYDROGENANLEGG: Det nye anlegget kalles Hydrogen to Humber Saltend (H2H Saltend). FOTO: EQUINOR

– Verden vil fortsatt ha behov for mer energi med lavere utslipp for at vi skal nå målene i Parisavtalen. Det krever en omfattende avkarbonisering av bransjen, der vi mener at karbonfangst og -lagring samt hydrogen kan, og må, spille en betydelig rolle. Med private og offentlige investeringer og en støttende linje fra britiske myndigheter, vil H2H Saltend-prosjektet demonstrere mulighetene i disse teknologiene. Sammen kan vi gjøre Humber og Storbritannia til et verdensledende eksempel som andre kan lære av, sier Irene Rummelhoff, konserndirektør for Markedsføring, midtstrøm og prosessering i Equinor.

– px Group er glad for å støtte H2H Saltend-prosjektet, som er en milepæl for energiovergangen i Storbritannia. Vi er fast bestemt på å bidra til at bransjen når nullutslippsmålet, der både karbonfangst og -lagring samt hydrogen vil spille en stor rolle. Vi ser fram til å samarbeide med alle prosjektpartnerne for å nå dette felles målet, sier Geoff Holmes, konsernsjef for px Group, som eier og driver Saltend Chemicals Park.

– Som den ledende energileverandøren i Storbritannia, er vi stolt av rollen som vår naturgass og havvind har spilt i arbeidet med å redusere CO2-utslippene i kraftproduksjonen. Nå ønsker vi å gå videre ved å introdusere hydrogen til Humber-området. Sammen med våre partnere planlegger vi å omforme Storbritannias største industriklynge til den grønneste klyngen, sier Al Cook, konserndirektør for Global strategi og forretningsutvikling og Equinors landsjef for Storbritannia.

H2H Saltend skal være en del av Zero Carbon Humber-alliansens søknad om offentlig støtte i andre fase av Industrial Strategy Challenge Fund, som ble lansert 23. juni 2020. Med forbehold om en støttende linje fra britiske myndigheter, vil Equinor og partnerne modne prosjektet fram mot en endelig investeringsbeslutning i løpet av 2023, med en mulig produksjonsstart innen 2026.

I 2018 utga Equinor, Northern Gas Networks og Cadent rapporten H21 North of England, som viser hvordan blått hydrogen kan produseres og leveres til millioner av hjem og foretak i hele Nord-England. Equinor er også partner i Net Zero Teesside-utbyggingen, som foreslår å bygge et nytt gasskraftverk med karbonfangst og -lagring og utvide infrastrukturen for karbonfangst og -lagring til andre industriklynger i nærheten.

I mai fattet Equinor og partnerne en endelig investeringsbeslutning om Northern Lights, Europas første kommersielle prosjekt for transport og lagring av CO2 utenfor kysten av Norge. Dersom norske myndigheter tar en positiv endelig investeringsbeslutning i 2020, ventes det at første fase kommer i drift innen 2024.

 

Kilde: Pressemelding fra Equinor

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11