Industrifagskolen blir et permanent tilbud - får 50 millioner i 2021
Som en del av løsningen i frontfagsoppgjøret bidro regjeringen med et brev som legger til rette for styrket kompetanseutvikling i industrien.
Brevet har tre tiltak for kompetanse:
- Regjeringen vil jobbe aktivt for at Industrifagskolen skal bli en permanent ordning. Det blir satt av 50 millioner kroner til Industrifagskolen i statsbudsjettet for 2021.
- Ordningen med rett til utdanning for permitterte blir permanent.
- Regjeringen vil legge til rette for kompetanseløft for Kongsberg-industrien og andre industriklynger i omstilling.
Industrifagskolen – pilot blir permanent
Her har vi fått gjennomslag i flere saker vi har jobbet for lenge. Industrifagskolen har vært gjennom en pilotfase i 2019 og 2020. Gjennom korte moduler fra teknisk fagskole har industriarbeidere løftet sin egen kompetanse, og dermed sikret konkurransekraft og omstillingsevne for industribedriftene.
Det er Norsk Industri som skrive dette.
– Det er svært positivt at Industrifagskolen nå blir et permanent tilbud. Dette gir forutsigbarhet for industrien og for fagskolene som skal levere utdanningene. Med 50 millioner kroner i 2021 kan vi tilby Industrifagskolen i hele landet, sier fagsjef for kompetanse og rekruttering i Norsk Industri, Kjetil Tvedt.
Utdanning for permitterte – fra midlertidig til permanent ordning
Under korona-tiden har permitterte hatt anledning til å ta utdanning. Regjeringen signaliserer nå at ordningen blir permanent.
– Vi har en rekke tilbud der permitterte deltar. Dette gjør at den enkelte i permitteringsperioden kan utvikle egen kompetanse og omstillingsevne, sier Tvedt.
Støtte til kompetanseinitiativ fra Kongsberg
Flere store industribedrifter og industriklynger står inne i en krevende omstillingsfase som krever ny kompetanse. Regjeringen vil støtte arbeidet med å utvikle gode løsninger for disse bedriftene.
– Her vil ordninger som Industrifagskolen være viktige leverandører av kompetanse. Norsk Industri vil jobbe videre sammen med bedriftene på Kongsberg for å få på plass en ordning der vi kan utvikle ny industrikompetanse, sier Tvedt.