Dette skal ikke i metallinnsamlingen
Verktøy, spiker, stekepanner og bestikk er gjengangere i innsamlingen for metallemballasje. Problemet er at det ikke har noe her å gjøre.
27 prosent av det som leveres i innsamlingen for metallemballasje er feilsortert metall. Det viser en plukkanalyse av glass- og metallinnsamlingene gjennomført av Mepex på vegne av Norsk Metallgjenvinning AS og Sirkel Glass.
– I innsamlingen for metall skal det bare leveres emballasje. At nesten en tredjedel av det som sorteres ikke er emballasje er et problem, sier prosjektleder Blair Malcolm i Norsk Metallgjenvinning AS.
Det som går igjen som feilsorteringer er verktøy, skruer, spiker, kjøkkenutstyr, stekepanner, bestikk og flerbruks drikkeflasker.
Metallgjenstander skal til gjenvinningsstasjonen
Gjenstander av metall som ikke er emballasje skal leveres på gjenvinningsstasjonen, ikke ved kommunale returpunkter eller i dunken for glass og metall som flere nå har hjemme.
– Stekepanner, bremseskiver, tørkestativer og andre større metallgjenstander kan skape store problemer i sorteringsanlegget. Til tross for at det er svært ressurskrevende, blir heldigvis en del fjernet manuelt, men kommer det inn på anlegget kan det føre til produksjonsstopp. Metall som ikke er emballasje fører også til en mer uforutsigbar kvalitet på det vi gjenvinner, sier Malcolm.
Det er bare metallemballasje som er inkludert i produsentansvaret. Det betyr at de som har sendt emballasjen ut i norske butikker også har betalt for at den skal bli samlet inn og materialgjenvunnet. Den kostnaden er ikke produsenter av metallprodukter med på å dekke.
Slurver mest hjemme
Plukkanalysen fra Mepex tok tre uker å gjennomføre, og det ble analysert 3,4 tonn glass- og metallemballasje fra totalt 17 forskjellige kommuner og interkommunale selskaper.
Rapporten påpeker også at det er mer feilsortering av metallgjenstander i de kommunene som har egen dunk til glass- og metallemballasje hjemme. I de kommunene der innbyggerne selv frakter metallemballasje til returpunkt var feilsorteringen 19,6, mens det for henteordningen var 31,1 prosent.
– For mange er det nok lettere å kaste stekepannen rett i dunken hjemme, selv om du kanskje vet at du ikke skal gjøre det. Skal du uansett levere det et annet sted, samler du det kanskje sammen med resten som skal til gjenvinningsstasjonen, sier Blair Malcolm.
Han påpeker også at mange returpunkt har åpninger på maks 16 centimeter nettopp for å forhindre at større gjenstander blir levert inn.
– Vi ser imidlertid at vi totalt sett får inn mer metallemballasje fra områdene som har henteordninger, og det er positivt. Vi må derfor få enda flere til å lære hva som faktisk skal leveres i glass- og metalldunken, sier prosjektleder Malcolm.
Verdifull råvare
Metall er blant materialene som er lettest å gjenvinne og veldig mye av det metallet som er i omløp i nye produkter har blitt smeltet om flere ganger.
Innsamlet metallemballasje smeltes og brukes blant annet til spiker, skruer, binders, hageredskap, ny emballasje og sykkeldeler.
Gjenstander i metall kan også få nytt liv dersom du leverer de på gjenvinningsstasjonen. Da blir det solgt til smelteverk som bruker det i produksjon av nye jern- og metallprodukter.
Fakta om plukkanalysen:
- Er gjennomført av konsulentfirmaet Mepex, på oppdrag fra materialselskapene
- Norsk Metallgjenvinning AS og Sirkel Glass AS.
- Ble gjennomført i september 2020.
- Totalt 3,4 tonn innlevert glass- og metallemballasje fra 17 ulike kommuner og interkommunale selskaper ble sortert og analysert.
Kilde: Pressemelding fra Grønt Punkt