23948sdkhjf

- Beskjeden om nedleggelse var et knyttneveslag i magen

Det er nå gått et halvt år siden at det ble bestemt at hjørnesteinsbedriften Elco i Modum skal legges ned. Selv om de ansatte var forberedt på at det kunne skje, kom likevel nedleggelses-beskjeden som et knyttneveslag i magen på mange av de ansatte.

Bygdeposten har møtt tre av de ansatte ved Elco. De tre har jobbet i en årrekke ved den lønnsomme og miljøvennlige hjørnesteinsbedriften i Modum. Ifølge en av de kvinnelige ansatte opplyser hun til avisa at åtte av de 85 ansatte har sluttet og fått seg nye jobber, men for de tre «veteranene» er det ikke å lett.

60 år gamle Ester Leikanger opplyser at hun tror hun kan være ved Elco et års tid til før fabrikken legges ned. Derfor har hun ikke vært så aktiv på jobbsøkermarkedet ennå. Hun tror ikke hun er ansatt hos Elco til hun blir 62 – hun har nemlig fortsatt lyst til å jobbe etter dette så lenge helsa holder. Da går hun i så fall glipp av AFP-ordningen. Hun begynte i Elco som 18-åring i 1979, og har dermed vært med på automatiseringen ved bedriften.

Aud Grøtterud er i samme båt som Leikanger, og har vært ansatt i 16 år. Også hun er 60 år, og har de siste årene jobbet med støping av plast. Nå har hun fått seg ny jobb, som renholder hos Nordbohus i 20 prosent stilling, forteller hun til Bygdeposten.

Evelyn Stillerud er 40 år og har allerede fått ny jobb hos SMP Parts i Hønefoss.

De tre forteller om skuffelse og sinne, selv om det allerede i januar ble antydet at Elco på Åmot kanskje måtte legges ned. Den endelige beskjeden kom i juni, så de aller fleste var litt forberedt.

– Den norske arbeidslivsmodellen er under sterkt press. Vi er på vei over i amerikanske tilstander. Det er ordentlig provoserende, og jeg synes det er begredelig at norske ledere sitter og bestemmer at denne fabrikken skal legges ned, sier Stillerud til Bygdeposten. Hun er tillitsvalgt hos Elko og sitter også i styret. Hun er også kritisk til mye av det som har skjedd etter 16. juni, da nedleggelsesbeskjeden kom fra eierne. De ansatte har hele tiden måtte kjempe for ting og de har ikke følt seg hørt. Stillerud forteller også om at de ansatte har følt seg skviset mellom å fortsatt jobbe for fullt for bedriften, samtidig som de vet hva som blir det endelige resultatet av jobben de gjør.

Adm. dir. ved Elko, Kjetil Kaldestad, sier til lokalavisa at han har forståelse for de ansattes reaksjon og frustrasjon, men understreker at den arbeidslivsmodellen har vært fulgt i prosessen i forbindelse med nedleggelsen av Elko i Modum.

- Vi har fulgt de norske lovene og reglene ved slike prosesser, sier han, og understreker at nedleggelsen i stor grad skyldes det som skjer på det globale markedet.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.085