23948sdkhjf

Første støperibedrift med EPD i Norden

Som første jernstøperi i Norden kan Furnes Jernstøperi nå dokumentere miljøavtrykket for sine produkter. Dokumentasjonen bygger på EPD-standarder som tidligere har fått et anerkjent fotfeste i flere bransjer. Norsk Industri arbeider for at systemet skal tas i bruk av medlemsbedriftene.

EPD står for Environmental Product Declaration.

Furnes Jernstøperi er en del av sirkulærøkonomien. Hovedråvaren er resirkulert skrapjern som hovedsakelig kjøpes lokalt.

– Dette er en del av vår forretningside. Det har vi i alle år tatt som en selvfølge. Nå har vi fått økt bevissthet om hvor viktig dette er når vi snakker om miljø og bærekraft, sier HMSK-sjef Frode Amundsen til Norsk Industri.

– For å klarlegge miljøaspektene til gråjern og seigjern har Furnes Jernstøperi gjennomført LCA-analyser for begge. Dokumentasjonen er grunnlag for EPD-miljødeklarasjoner. Innkjøpere får dermed et grunnlag for å sammenligne produkters miljøprofil, sier Amundsen.

– LCA-analysen er en livsløpsanalyse for produktene, utført av rådgivningsselskapet COWI. Analysen tar for seg alle relevante innsatsfaktorer som bestemmer miljøavtrykket til produktet, sier han.

En EPD-deklarasjon er et kortfattet dokument som oppsummerer miljøprofilen til en komponent, et ferdig produkt eller en tjeneste. Deklarasjonen bygger på internasjonale standarder og anerkjennes av offentlige innkjøpere.

Miljødeklarasjonene for gråjern og seigjern har krevd en omfattende gjennomgang av produksjonsprosessen og virksomheten. I tillegg er det et krav at leverandører skaffer objektive tall for miljøavtrykket til produkter som kjøpes inn.

Furnes Jernstøperi eksteriør

SATSER PÅ MILJØ: Furnes Jernstøperi på Stange satser på miljø. FOTO: FURNES

– Vi har i lang tid arbeidet med miljøtiltak, blant annet ved å velge bort plastemballasje og maling, samt redusere vår avfallsproduksjon. Vi kan også dokumentere at vårt strømforbruk er produsert fra energikilder som er 100 prosent fornybare, sier Amundsen.

– En viktig faktor i dette miljøarbeidet er at alle ansatte viser interesse for saken. LCA-analysene tvinger oss til å tenke på nye måter. Ved siden av de fysiske egenskapene til produktene, må vi lete etter miljøforbedringer i alt vi gjør, fra transporten inn til støperiet, prosessen ved støperiet og transporten ut. Vi må også fortsette å se på nye muligheter for gjenvinning av brukt gategods.

Korrekte data fra alle underleverandører er en utfordring. Samtidig krever arbeidet med det grønne skiftet et løpende og nært samspill med våre kunder.

– Vi har stor tro på at dette er veien å gå. En felles metodikk og et felles format, basert på internasjonale standardiserte metoder, sikrer forenkling, troverdighet og sammenlignbarhet ved innkjøp. Og viktigst av alt, det bidrar til bedre miljø og økt bærekraft, sier Amundsen.

Kilde: Norsk Industri

Kilde: Norsk Industri

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078