23948sdkhjf

Moland Mekaniske måtte permittere - fikk hjelp av kommunen

Kommunen tro til med 500.000 kroner i støtte, etter at Moland Mekaniske i Fyresdal hadde måttet permittere flere ansatte.

Nå roser daglig leder Knut Lofthus i Moland Mekaniske kommunen for svært god næringsvillighet, skriver Telemark Arbeiderblad (TA).

Bedriften i Fyresdal, som har spesialisert seg på maskinering av store komponenter til olje- og vannkraftbransjene, har for tiden tre av sine sju ansatte permitterte. TA skriver at dersom nå alt går etter planen vil bedriften ha tilbake alle ansatte fra høsten av.

En av hovedårsakene til dette er at Fyresdal kommune har trått til med 500.000 kroner i støtte, da Moland Mekaniske falt mellom to stoler når det gjaldt de offentlige støtteordningene.

Det er ikke småtterier som ankommer bedriften i kommunen . Moland Mekaniske driver nemlig med kiler av stål. Disse settes i borehullet og presser borekjernen i den retningen man ønsker. Og når stålsylinderen ankommer Fyresdal er den gjerne åtte tonn tung. Når jobben er gjort hos Moland Mekaniske veier den bare fire tonn – resten er maskinert vekk.

Moland Mekaniske

TAKKER: Daglig leder Knut Lofthus (innfelt) i Moland Mekaniske takker Fyresdal kommune for at den bevilget 500.000 kroner i støtte under vanskelige tider grunnet koronapandemien. FOTO: GOOGLEMAPS/MOLAND MEKANISKE

Daglig leder Knut Lofthus forteller til avisa at Bilfinger, Statkraft, Bandak og Vestmar production er blant kundene de leverer til.

Lofthus forteller videre at 2020 så relativt godt ut, men at ut på høsten begynte bestillingene å falle, og dermed endte fjoråret med 500.000 i minus. Og siden bedriften ikke ble omfattet av de offentlige støtteordningene for korona, tok Fyresdal kommune tak og bevilget bedriften 500.000 kroner – etter at Lofthus hadde søkt kommunen om dette. De tøffe takene for bedriften førte til at tre ansatte altså ble permittert i februar i år.

- Vi kom i en likviditetsskvis, og hadde ikke kommunestyret sagt ja til støtten, ville vi kanskje måtte kaste inn håndkleet senere i år, forteller den daglige lederen.

Ifølge TA er det ikke første gang Moland Mekaniske er økonomisk hardt vær. I 2016 besluttet daværende eier IKM Group å legge ned bedriften grunnet oljeprisfallet. To år senere kjøpte kommunen og lokale investorer selskapet med hele maskinparken og bygget. I tillegg gikk de inn på eiersiden med 45 prosent av aksjene. Lofthus forteller at den største utfordringen er å skaffe ansatte med relevant kompetanse, så mye av tiden har gått med til opplæring.

TUNGE SAKER: Moland Mekaniske i Fyresdal kommune har spesialisert seg på maskinering av store komponenter til olje- og vannkraftbransjene. Nå har bedriften fått støtte fra kommunen. FOTO: MOLAND MEKANISKE

– Jeg har arbeidet med dette i 30 år, blant annet i Grenland, men jeg må si jeg er imponert over næringspolitikken i Fyresdal. Kommunen er utrolig flinke – det gjelder både for de etablerte og når det kommer til nyetableringer, sier Hoftun til TA.

Nå håper han at han kan ta inn alle ansatte igjen etter sommeren, og håper at Norge kan åpnes opp igjen.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094