Nominert til Årets stålkonstruksjon
Det er firmaet Fiskum Plate og Sveiseverksted som har produsert kunstverket. Bedriften holder til i Øvre Eiker, som er en nabokommune til Kongsberg. Og kunstneren bak verket heter Viel Bjerkeset.
– Det er veldig morsomt! Tror ikke det er så ofte at kunstverk blir nominert til en sånn pris. Det er gjerne andre type konstruksjoner, sier kunstneren til Eikerbladet.
BIDRATT: Fiskum Plate og Sveiseverksted har bidratt i produksjonen av skulpturen "Liggende Møbius", som nå er nominert til å bli "Årets stålkonstruksjon". FOTO: GOOGLEMAPS
Viel Bjerkeset er ikke helt fersk i gamet med å lage skulpturer i vei-landskap. Hun står også bak «Egget» i Bragernestunnelen i Drammen og refleksbilen på E18 ved Høvik i Bærum kommune. I mer enn 30 år har hun drevet med kunst langs veien.
Andersen forteller til Eikerbladet at det har tatt sju år å utvikle og lage «Liggende Møbius». Skulpturen har vært et nært samarbeid mellom kunstneren selv, Fiskum Plate- og Sveiseverksted, Norconsult og Statens Vegvesen. For forbikjørende er det kanskje mange som mener at den har et «industrielt» utseende. Det er derfor ikke tilfeldig at skulpturen er plassert nær Kongsberg Teknologipark.
NOMINERT: Vei-skulpturen "Liggende Møbius" i Kongsberg er nominert til å bli Årets skultptur. FOTO: KJELL WOLD, STATENS VEGVESEN
Ifølge prosjektleder Tom Hedal i Statens Vegvesen har veiprosjektet og skulpturen vært planlagt i 40 år. Og veiprosjektet var det første han begynte å jobbe med da han startet i vegvesenet for 11 år siden.
-Så ting tar tid, sier han til Eikerbladet, og legger til at skulpturen har kostet to millioner kroner, noe som er lite når man vet at prosjekt E134 Damåsen-Saggrenda har kostet fem milliarder kroner.
«Liggende Møbius» er ikke lett å få tak på, men kunsteren selv forklarer:
– Møbius er en veldig enkelt matematisk formel, som lager en komplisert form. Den er formet som et uendelighetstegn. Går du langs den ene linjen så ender du opp der du startet. Det at matematikk ligger i bunn for å kunne lage enkle og kompliserte former er veldig viktig, fortsatt ifølge Eikerbladet.
Til sammen er det 10 kandidater til Årets stålpris, som deles ut i november i år. Juryen består av to representanter fra Norsk Stålforbund, en representant fra arkitektforbundet NAL (som også er juryleder) og en representant fra Rådgivende Ingeniøers Forening (RIF).
I statuttene til prisen Årets stålkonstruksjon heter det:
«Prisen deles ut til en stålkonstruksjon som har kvaliteter både hva angår estetikk, teknikk, miljø og økonomi. Konstruksjonen skal ha kvaliteter av en slik art at de lett kan verdsettes. Stålentreprenør må være medlem av Norsk Stålforbund og konstruksjonen skal være ferdigstilt i løpet av de siste tre år.»