IEA-rapport: Olje- og gassforbruket må kraftig ned
IEA er tidligere blitt sett på som en «venn» av olje- og gassnæringen, og ikke som en miljøorganisasjon som roper varsko om klimaendringene. Men nå ser også Det internasjonale energibyrået at noe må gjøres med verdens olje-, gass- og kullindustri for å nå klimamålene i Paris-avtalen, skriver NRK.
«Utenom prosjekter som er igangsatt i 2021, blir ingen nye olje- og gassfelt godkjent for bygging i vårt veikart, og det trengs ingen ytterligere kullgruver eller gruveutvidelser», skriver IEA i rapporten. I rapporten går det også fram at for å nå målet om Paris-avtalens maks 1,5 graders økning i den globale temperaturen, må utslippene falle dramatisk allerede mot 2030 og nå «netto null» i 2050. Derfor blir en av IEAs konklusjoner at olje-, kull- og gassforbruket må falle raskt, så raskt at vi allerede har det vi trenger.
Det er noe nytt at det er IEA som kommer med denne typen konklusjoner.
– Det at dette kommer fra olje- og gassektorens «venner» tror jeg vil endre diskusjonen ganske mye, sier forskningsdirektør Glen Peters ved Cicero til NRK.
Energibyrået understreker betydning av å satse på alternativ energi for å nå Paris-avtalens mål. Og samtidig må det være mindre bruk av blant annet karbonangst og -lagring, noe som vil føre til at etterspørselen etter olje vil gå ned med 75 prosent innen 2050. Gass-etterspørselen vil også falle – med 55 posent.
Samtidig legger IEA til grunn mindre omfattende bruk av blant annet karbonfangst og –lagring enn det mange andre analyser gjør.
I sum gjør dette at etterspørselen etter olje vil falle med 75 prosent fram til 2050, ifølge rapporten. For gass er fallet 55 prosent.
TIL NRK sier statssekretær Tony Hiller fra Høyre, at regjeringen vil fortsette med den oljepolitikken den har vedtatt.
– Det er uaktuelt å legge om oljepolitikken nå. Vi har et langsiktig perspektiv på det, og rapporten peker også på at det vil være et behov for olje og gass også i en framtid der vi ha netto null utslipp, uttaler han til NRK.