23948sdkhjf

Gjenbruker aluminiumsplater på bygg fra 1938

Når Øvre Vollgate 13 i Oslo skal rehabiliteres, gjenbrukes aluminiumsplatene som ble brukt på fasadene da bygget ble reist i 1938.

Øvre Vollgate 13 (også kalt ØV13) ble i 1938 oppført av Aas & Wahl , og er det første bygget i Norge oppført med fasadekledning i aluminium. Derfor har bygget en historisk verdi, som byggherre Anthon B Nilsen Eiendom AS vil hensynta når bygget skal rehabiliteres. Bygningen står på Byantikvarens Gule liste, og er dermed registrert som en del av Oslo Kommunes prioriterte kulturminner.

Det skriver Etsate.

- Vi engasjerte  Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) for å gjøre en verneverdivurdering. NIKU konkluderte med at bygningens hovedtrapperom i rød terrasso med hvitt og svart tilslag, i tillegg til gatefasadens struktur med aluminiumsplater, er det viktigste å bevare som kulturverdier, sier Fredrik Baumann, utviklingsdirektør i Anthon B Nilsen Eiendom.

Anthon B Nilsen Eiendom har høy bevissthet rundt samfunns- og miljøansvar, og har nedfelt visse bærekraftsmål. Disse står sentralt når bygg skal reises eller rehabiliteres.

«Byggherren, boktrykker Sigurd Wahl, fortjener stor anerkjennelse», skriver arkitekten, Odd Nansen, i Byggekunst 1938, «fordi han har gitt arkitekten anledning til i fasaden å anvende gedigne materialer istedenfor puss.» ØV13 var nemlig landets første bygg med fasadekledning i aluminium.

Øvre Vollgate 13

FØRSTE MED ALUMINIUMSPLATER: Øvre Vollgate 13-bygget ble reist i 1938. Bygget var det første bygget i Norge med aluminiumsplater på faseden. Nå skal platene benyttes på nytt når bygget rehabiliteres. FOTO: GOOGLEMPAPS

– Nå jobber vi med å gjenbruke aluminiumen, sier prosjektleder Lars Engebretsen hos hovedentreprenør Betonmast.

– Platene er demontert og nummerert og skal settes opp igjen i riktig rekkefølge. De er i god stand, det er tykke plater, noe som er litt uvanlig. I dag får man ikke den godstykkelsen på platene. Vi ser nå på muligheten for å tørrisblåse dem, det vil si blåse med høyt trykk for å rense fasaden. Man kan ikke sandblåse fordi aluminium er så mykt, fortsetter han.

Du kan lese mer rehabiliteringsprosjektet her.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078