23948sdkhjf

REPORTASJE: Aker Solutions satser på Tranby Teknologisenter

Etter at flyttingen av "juletre"-produksjonen ved Aker Solutions’ anlegg på Tranby ble vedtatt for tre år siden, satser nå selskapet ytterligere på Tranby.

Blant annet har Tranby Teknologisenter blitt etablert og ledelsen i Subsea er flyttet fra Fornebu og ut til anlegget i Lier – et steinkast unna Liertoppen. Det er over 600 ansatte som har Tranby som arbeidssted i Aker Solutions. Om lag 130 av disse jobber i produksjonen.

Ny giv på Tranby

- Etter at vi rasjonaliserte produksjonen av "juletrær" i 2018, og flyttet produksjonen av dette til Brasil, ser vi nå at vi anlegget på Tranby i Lier igjen er på full fart framover. Vi merker en ny giv her blant de ansatte, sier produksjonsleder Håvard Selseng til Metalsupply. Han har jobbet på Tranby siden 2014, og har også ansvaret for produksjonen ved Aker Solutions i Moss.

Aker Solutions Tranby

NY GIV: Tranby Teknologisenter er det nye navnet på Aker Solutions avdeling på Tranby i Lier. FOTO: MORTEN DAHL

Selskapet valgte å flytte produksjonen av subsea-"juletrærne" til Brasil for å strømlinjeforme produksjonen bedre. Før 2018 foregikk juletrær-produksjonen ved tre anlegg – i Malaysia, på Tranby og i Brasil. Sistnevnte ble valgt, og man satset på å gjøre Tranby til et innovasjonssenter for utvikling av subsea-teknologi i industrien samtidig som store deler av ledelsen har flyttet fra Fornebu til Tranby.

Skal være et senter for hele Aker Solutions-systemet

En av dem som har gjort dette er Vigleik Sexe. Han er sjef for Aker Solutions’ subsea-avdeling i Norge og Afrika, en avdeling som nå har sitt utspring fra nettopp Tranby.

- Subsea-avdelingen jobber fra tre steder i Norge, og disse er Tranby, Moss og Ågotnes. Til sammen er det i overkant av 1000 personer som er ansatt i subsea-avdelingen i Norge, sier Sexe til Metalsupply.

Han ser for seg at Aker Solutions Subsea kommer til å jobbe mindre mot olje og gass de nærmeste 10 årene.

Aker Solutions Tranby

STORT: Maskinhallen hos Aker Solutions på Tranby i Lier er stor. Her skjæres metall i alle fasonger og størrelser, primært til olje- og gassnæringen. FOTO: MORTEN DAHL

- Vi er godt i gang med å jobbe oss inn på andre markeder, og er godt rustet til å møte det grønne skiftet. Det gjelder hele Aker Solutions-konsernet, og vi i subsea-avdelingen har muligheten til å være arbeidshesten som skal produsere for Akers nye satsingsområder, sier Sexe.

For ved Aker Solutions’ anlegg på Tranby, som er omdøpt til Tranby Teknologisenter, er det store verkstedhaller med de mest moderne og største maskinene innen metallbearbeiding og de største kranene for håndtering av metalldelene som kommer inn.

- Tranby Teknologisenter skal være et senter for hele Aker Solutions-systemet ut i verden, der vi skal jobbe for alle typer markeder, sier han videre.

 Aker Solutions Testlab

KVALITETSLAB: Aker Solutions har eget test- og kvalitetslaboratorium for produkter som skal til de største næringene, spesielt olje- og gassnæringen, der kvaliteten må være på topp. FOTO: MORTEN DAHL

Bedrifter flytter inn

En bedrift som har allerede flyttet inn er Hiptec, som har utviklet en ny metode for å jobbe med store enheter av metall innen Additive Manufacturing. Den andre er Benestad Solutions, som er en produsent av penetratorer og konnektorer som leveres til krevende miljøer i blant annet olje- og gassindustrien, offshore vind, romfart og  forsvar. I tillegg til dette driver bedriften utvikling av power-systemer inn mot nye grønne markeder.

Håvard Selseng, Aker Solutions

ROSER DE ANSATTE: - Jeg må rose de som har stått på gjennom koronapandemien, slik at vi har kunnet holde på tilnærmet som normalt gjennom hele pandemien, sier produksjonsleder Håvard Selseng. FOTO: MORTEN DAHL

Det arbeides tett med aktørene i energi-klyngen og hvordan skape et innovasjonsmiljø med synergi-effekter, så de to ser ikke bort ifra at flere bedrifter kommer til.

Aker Solutions på Tranby er et fullverdig verksted med 18.500 kvadratmeter store lokaler som gjør det meste mot olje- og gassnæringen og andre næringer. Maskinparken er stor med flere CNC-maskiner og sveiseverksted. Noen av de mest teknologiske og komplekse produktene de jobber med er tubing hangere, subsea gass kompresjon- og separasjonspumper og såkalte Workover systemer, brukt til installasjon, modifikasjon og reparasjon av subsea infrastruktur.

Helelektrisk "juletre"

Selseng opplyser at Tranby ikke er helt ferdig med "juletre"-produksjonen ennå.

Aker Solutions juletre

FORTSATT JULETRÆR: Det produseres fortsatt noen få "juletrær" på Tranby, og blant annet er man i ferd med å utvikle et helelektrisk juletre. FOTO: MORTEN DAHL

- Vi leverer "juletrær" til Johan Castberg, i tillegg til to andre "juletrær" til Askeladd Vest, et annet Equinor-prosjekt. Videre jobber vi med å utvikle det første helelektriske juletreet her på Tranby. Vi er godt i gang med å kvalifisere alt av elektronikk, ventiler og andre kritiske komponenter i vår produktutviklingslab, og treet skal stå ferdig tidlig i 2023, sier Selseng.

Han sier at det som nå skjer ved anlegget på Tranby er svært inspirerende og motiverende for både ham selv og alle ansatte. Han kan opplyse at 15 nye har blitt ansatt på Tranby etter sommeren, og at det vil være behov for flere utover høsten.

Sexe sier at Aker Solutions er inne i et hektisk tilbudsår innen olje og gass, men at man nå har mye fokus på å skape omsetning innen fornybar energi.

Vigleik Sexe, Aker Solutions

FLYTTET: Vigleik Sexe, sjef for Aker Solutions’ subsea-avdeling i Norge og Afrika, er en av de som har fått ny arbeidsplass på Tranby etter å ha flyttet fra Fornebu. FOTO: AKER SOLUTIONS

Roser de ansatte

Aker Solutions på Tranby har for det meste gått som normalt under koronapandemien, og har jobbet svært effektivt med smittevern på arbeidsplassen. Det har ført til at de ikke har måttet stenge ned produksjonen, og heller ikke hatt utbrudd knyttet til arbeidsplassen – kun enkelttilfeller blant de ansatte.

-Jeg må rose de som har stått på gjennom pandemien, slik at vi har kunnet holde på tilnærmet som normalt gjennom hele pandemien, sier Selseng.

Aker Solutions Tranby

FRA LOKOMOTIV TIL JULETRÆR: I den store verkstedhallen ved Aker Solutions' anlegg på Tranby er det blitt laget alt fra lokomotiv, utstyr til forsvaret og utstyr og deler til olje- og gassnæringen. FOTO: MORTEN DAHL

Aker Solutions’ lokaler på Tranby i Lier, ble etablert i 1976, da det gamle selskapet Thune-Eureka flyttet fra Oslo til Lier. Før dette igjen strekker historien seg helt tilbake til 1841 da Akers Mekaniske Verksted ble etablert ved Akerselva i Oslo. I 1987 skiftet selskapet navn til Kværner Eureka.

På Tranby i Lier er det blitt produsert alt fra lokomotiver til utstyr for forsvaret. Men de senere årene har det primært vært olje- og gass-næringen som har stått i fokus.

Tallene nedenfor gjelder for hele Aker Solutions ASA:

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.08