Investeringsbeslutning for subsea kompresjon på Ormen Lange
A/S Norske Shell og Ormen Lange-partnerne* har tatt endelig investeringsbeslutning om havbunnskompresjon og levert plan for utbygging og drift til Olje og energidepartementet.
Prosjektet er designet for kunne produsere ytterligere 30-50 milliarder kubikkmeter naturgass fra Ormen Lange. Dette øker feltets utvinningsgrad fra 75 til 85 prosent. Ormen Lange er norges nest største gassfelt. Gassen eksporteres via Langeled til Europa og bidrar til å sikre pålitelig gassforsyning fra Norge.
To stasjoner med kompressorer som håndterer rikgass skal installeres på havbunnen nær brønnhodene på 900 meters havdyp. Dette øker gasstrømmen fra reservoaret og inn i brønnene. Avstanden mellom land og havbunnskompressorene representerer ny lengderekord på strømkabel til kompressorer under vann.
– Vi er stolte over å ha tatt investeringsbeslutning på et prosjekt som flytter tekniske grenser og som bidrar til å styrke Norges posisjon som et globalt knutepunkt for undervannsindustrien, sier Marianne Olsnes, administrerende direktør i A/S Norske Shell.
Ormen Lange er blant feltene med lavest karbonintensitet i Norge. Feltet er elektrifisert med kraft fra det norske strømnettet og gassen blir prosessert i et lukket system på Nyhamna gassanlegg.
Norsk innhold i prosjektet er anslått til 78 prosent. OneSubsea ble i 2019 tildelt rammeavtale for havbunnskompresjon på Ormen Lange.
–Undervannskompresjon fra Ormen Lange vil bidra med mer enn 40 milliarder kroner i ekstra inntekter til statskassen. Samarbeid med industrien, markedet og myndighetene kombinert med robuste tekniske prosesser og en god dose utholdenhet vil gi et banebrytende, men robust prosjekt, sier Marianne Olsnes.
*Ormen Lange Partnerskap: Shell (operatør), Petoro, Equinor, INEOS og Vår Energi.
Kilde: Pressemelding fra Norske Shell