Norwegian Crystals vil utvide ovnsparken kraftig
Det er bare halvannen måned siden at styret i bedriften ga grønt lys for å starte planleggingen av en stor utvidelse av Glomfjord-bedriften. Ambisjonen er øke produksjonen med 20-gangen, skriver Avisa Nordland (AN).
-I første omgang er planen å 10-doble produksjonen fra dagens om lag 500 megawatt til 5 gigawatt pr år, sier daglig leder Gøran Bye ved Norwegian Crystals til avisa.
Planen er å få inn 256 nye ovner – en solid økning fra dagens 66 ovner. Det betyr også at staben må økes kraftig – fra 50 ansatte som er nå-situasjonen til mer enn 250. I tillegg kommer andre funksjoner som kan jobbe fra andre steder enn Glomfjord.
Utvidelsen innebærer med andre ord en stor investering på om lag 2,5 milliarder kroner. Det er en del papirarbeid som må gjøres før emisjonen kan bli en realitet. Planene innebærer at egenkapitalen skal styrkes og å få støtte fra Innovasjon og Enova.
Investeringen innebærer en utvidelse av produksjonslokalene.
FLERE ANSATTE: De store investeringene betyr flere nye ovner og flere ansatte. FOTO: NORWEGIAN CRYSTALS
Bye sier at prisene i solmarkedet har økt de siste månedene. Blant annet har solindustrien i Kina satt ned produksjonen med 40 prosent. Dette skjer samtidig som silisium-råvareprisen har økt. Og denne prisøkningen har gått videre inn in hele verdikjeden, og ført til at alle i denne kjeden kan tjene mer penger.
Som at prisene i solmarkedet har økt de siste månedene, drevet av strukturelle endringer i Kina. Her er produksjonen i solindustrien av ulike årsaker skrudd ned med mer enn 40 prosent, samtidig som prisen på råvaren silisium har økt.
Norwegian Crystals og Norsun i Årdal er alene i Europa om å produsere monokrystallinske wafere til bruk i solcellepanel. Og USA og Europa har sagt at de vil gjøre seg mindre avhengig av Kina, noe som gir ytterligere muligheter for de to norske bedriftene.
Bye sier til AN at håpet nå at EU skal bidra til at det blir mulig å bygge opp en fabrikk i Europa som kan skjære deres ingoter opp i wafere (supertynne skiver) til bruk i solceller.
Kilde: Avisa Nordland