23948sdkhjf

Lundin tiltalt for mulige krigsforbrytelser i Sør-Sudan

Den svenske påtalemyndigheten har tatt ut tiltale mot Lundin Energy. Saken dreier seg om mulige krigsforbrytelser begått i Sør-Sudan mens selskapet opererte der fra 1997-2003. Nå svarer selskapet på tiltalen.

Saken er ventet å komme opp for retten på nyåret 2022. I forbindelse med tiltalen har Lundin Energy svart på tiltalen ved å sende ut en pressemelding, der de går gjennom tiltalepunktene.

Lundin er et svensk olje- og energiselskap, som opererer også på norsk sokkel.

Det er Ian H. Lundin og Alex Schneiter i selskapet som det er tatt ut tiltale mot. I perioden Lundin opererte i området Unity i Sør-Sudan opplevde sivilbefolkningen grove overgrep i form av bombinger, angrep, plyndring og drap, og tiltalen som nå er tatt ut dreier seg om mulige krigsforbrytelser i landet i perioden 1997-2203. Alt dette ifølge tiltalen.

Basert på feil grunnlag

I en uttalelse fra Lundin Energy, som nå i hovedsak opererer i Norge, går det fram at de mener tiltalen er basert på feil grunnlag og at selskapet ikke har gjort noe galt i den nevnte perioden i Sør-Sudan.

- Denne saken er både ubegrunnet og fundamentalt gal. Det finnes ikke noe bevis for at noen i selskapet skal ha begått de kriminelle handlingene som er påpekt i tiltalen, sier konsernsjef Nick Walker i Lundin Energy.

Seks punkter

I den ferske uttalelsen fra Lundin Energy, er det seks punkter som selskapet mener den svenske påtalemyndigheten har feil på:

1.Selskapet gjennomførte fullt lovlige og ansvarlige forretningsoperasjoner i Sudan som en del av et internasjonalt konsortium. Lundin opererte innenfor rammene av et konstruktivt engasjement som var framhevet av FN, EU og Sverige.

2.Det finnes ingen bevis og gyldige grunner for det de tiltalte eller andre i selskapet skal ha gjort og er tiltalt for.

3.Påtalemyndighetens uttalelse om de kriminelle handlingene er svært vage og uklare. Etter 11 år med etterforskning tilfredsstiller ikke tiltalepunktene basiskravene til svensk lov.

4.Flere frivillige organisasjoner (NGOer) som er referert til av påtalemyndigheten kan ikke godtas som bevis i retten. De er primært fremmet for å påvirke opinionen og er aktivistiske. De mangler troverdighet, nøyaktighet og pålitelighet.

5.Intervjuene med saksøkerne i tidlig etterforskningsfase inneholder utstrakte unøyaktigheter og ufullendt informasjon.

6.Det er ikke noe grunnlag for å ilegge økonomisk straff mot selskapet, fordi ingen kriminalitet er blitt begått, og at hele saken er basert på antakelser.

Du kan lese hele Lundin Energys uttalelse her:

https://www.lundinsudanlegalcase.com/wp-content/uploads/2021/11/Lundin-Energy-AB-counsels-statement-2021-11-12.pdf

Risikerer å tape pengene

Norsk Folkehjelp er an av organisasjonene som har fulgt Lundin Energys sak nøye og lenge. I en pressemelding skriver organisasjonen at fordi lokalbefolkningen i sør-sudanesiske Unity ble ansett som en trussel mot oljeutvinningen ble de tvunget vekk fra området. 12 000 døde og minst 160 000 ble fordrevet. Mange har aldri kunnet returnere. 

Ifølge uttalelsen fra svensk påtalemyndighet risikerer Lundin å få inndratt overskuddene hadde i Sør-Sudan i 2003 om de blir funnet skyldige. 

Kilde: Lundin Energy Norsk Folkehjelp

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093