Hydro investerer 105 millioner i resirkulering av brukt aluminium
– Vi gjenbruker eksisterende infrastruktur for å gjenvinne aluminium. Dette er resirkulering i praksis, og lønnsomhet og bærekraft i et nøtteskall, sier leder for primærproduksjon i Hydro, Ola Sæter.
Hydro Høyanger har siden 2020 vært Hydros spydspiss for såkalt hybridproduksjon, der resirkulert aluminium tilsettes direkte til produksjonen av primæraluminium. Dette både reduserer det bransjeledende klimafotavtrykket fra vannkraftbasert Hydro-aluminium, samtidig som det øker bruken av resirkulert aluminium. Hydros øvrige aluminiumverk i Norge er også godt i gang med denne metoden. Med Høyanger Resirkulering vil Hydro kunne øke mengden og kan samtidig resirkulere mer krevende skraptyper.
– Det er dette som er sirkulærøkonomi. Vi tar tilbake brukt aluminium, smelter det om og blander det inn i produksjonen av nye aluminiumprodukter. Med vår kompetanse kan vi samtidig ivareta de strenge kvalitetskravene vi møter fra våre kunder. Etter endt levetid kommer produktene tilbake og blir resirkulert på nytt. Med dette vil Hydro ytterligere styrke sin posisjon som leverandør av lavkarbonaluminium. Samtidig gjenbruker vi infrastruktur og utstyr som allerede finnes i Høyanger. Det gjør prosjektet både bærekraftig og lønnsomt, sier Sæter.
Oppstart første halvår 2023 – og nye arbeidsplasser
Investeringen på 105 millioner kroner skal i hovedsak gå til installering av nytt produksjonsutstyr samt oppgradering av eksisterende utstyr og bygninger. Høyanger Resirkulering vil kunne resirkulere om lag 33,000 tonn brukt aluminium i året. Dette metallet vil fordeles mellom Hydro Høyanger og Hydros fire øvrige verk i Årdal, Sunndal, Karmøy og Husnes.
GAMLE KRAFTLEDNINGER: Fabrikksjef Arne-Martin Kjærland (t.v) og Helge Vadheim viser fram gamle kraftledninger som skal bli resirkulert og brukt i aluminiumproduksjon i Høyanger. (FOTO: HALVOR MOLLAND/HYDRO)
– Vi har en ambisjon om å øke vår totale aluminiumproduksjon i Norge med 10 prosent gjennom resirkulering av forbrukerskrap innen 2025. Høyanger Resirkulering er et viktig bidrag til å nå dette målet, og samtidig et viktig bidrag i det grønne skiftet, sier Sæter.
– Aluminium er evig resirkulerbart materiale. Verden vil likevel trenge tilførsel av ny aluminium i flere tiår fremover, ettersom aluminium bidrar til å redusere utslipp i bruk og forbruket dermed øker. Da er det avgjørende at den produseres med så lavt CO2-fotavtrykk som mulig. Med Hydrof REDUXA er vi allerede ledende på lavkarbonaluminium med vår fornybare vannkraft og verdensledende kompetanse på teknologi. Ved å introdusere forbrukerskrap i produksjonen av ny aluminium vil vårt klimafotavtrykk bli enda lavere, sier Sæter.
Produksjonen forventes å starte i første halvår 2023. 20 årsverk vil drifte anlegget som vil ha døgnkontinuerlig produksjon.
– Det har vært aluminiumproduksjon i Høyanger i over 100 år. Selv om vi er det minste verket i Hydros portefølje så har Høyanger-organisasjonen alltid tenkt stort. I tett samarbeid med kommunen og Høyanger Næringsutvikling ser vi frem til økt verdiskaping og viktige bidrag inn i det grønne skiftet fra en stolt industrikommune, sier fabrikksjef ved Hydro Høyanger Arne-Martin Kjærland.
Kilde: Hydro