Astrups nye showroom: Et eldorado fylt av metallfasader
– For arkitekter og andre som er opptatt av metallfasader må jo utstillingslokalet nærmest fremstå som himmelen, fastslår adm. direktør Thomas Engen med et smil.
Det skriver vår søsterportal buildingsupply.no.
Etter å ha gjennomført en intern flytting har Astrup transformert en del av førsteetasjen av hovedkontoret på i Oslo fra kontorer til et flott utstillingsareal som arkitekter og andre fagpersoner kan besøke for både å få inspirasjon og ikke minst få en god oversikt over de mange materialene og innfestingssystemene som kan benyttes til fasader.
Det store lokalet er ikke helt ferdig innredet, men adm. direktør Thomas Engen er allerede stolt av resultatet og lover at noe mer vil komme på plass etter hvert.
Engen legger ikke skjul på at han synes det har vært satt opp svært mange kjedelige bygg opp gjennom årene, der gjennomgangstonen ofte har vært metallfasader lakkert i et utall gråvarianter. Han setter derfor stor pris på at det nå settes opp langt flere elegante bygg hvor fasadene domineres av både mer fargebruk, ulik utforming og kombinasjoner av materialene.
Stovner Senter gjennomgikk for noen år siden en større ombygging og modernisering. Dobbelfasaden med perforering og baksidebelysning gir god effekt. Foto: Citycon
Solid posisjon innenfor bygg og fasade
Astrup AS er driftsselskapet til ærverdige Astrup & Søn som fyller 165 år i 2022. Stål og metaller har stått sentralt i virksomheten siden 1865 og Astrup betjener i dag norsk industri med alt innen aluminium, metaller, plast, rustfritt stål, spesialstål og titan halvfabrikat.
Virksomheten er fordelt på fire markedssegmenter: maskinering, plate/sveis, bygg/fasade og skilt og interiør.
– På aluminium og øvrige metaller er vi den største grossisten i Norge og på rustfritt er vi kanskje nummer to eller tre, forteller Engen, som legger til at de står helt i første rekke innenfor bygg og fasade. Det segmentet utgjør i dag om lag 20 prosent av omsetningen i Astrup, men er kraftig økende.
Etter utvidelsen med et 2.500 kvm stort automatlager er anlegget på Rommen i dag på 17.500 kvadratmeter. Her lagerføres 6.000 ulike artikler og daglig sendes det i snitt ut ca. 50 tonn som gjør Astrup til en relativt stor transportkjøper. I tillegg har selskapet et lager i Bergen hvor det nå blir installert et nytt paternoster for automatisert lagring av langgods.
Omsetningen i år vil ende på vel 800 millioner kroner. Etter en dropp ned til 735 millioner i fjor er selskapet dermed tilbake på 2019-nivå og vel så det.
På Rommen i Oslo lagerfører Astrup 6.000 ulike artikler. Hjertet i lageret er den 90 meter lange og 25 meter brede lagerautomaten som rommer 2.000 paller for langgods og 1.700 plasser for plater. Foto: Henning Ivarson
Stor bredde som uavhengig grossist
Utvalget av materialer til bruk i fasader er svært stort, og som en uavhengig grossist har Astrup anledning til å kunne presentere mesteparten av hva som finnes under ett tak. Engen mener derfor at det nye utstillingslokalet nærmest må fremstå som himmelen for arkitekter og andre fagpersoner som er opptatt av metallfasader.
– Her, for eksempel, har vi en hel vegg fylt av zinkvarianter, forteller Engen, mens vi tar en runde i showrommet. – Selvfølgelig kan leverandørene informere om sine varianter og promotere dem direkte, men vi er sikre på at det er enklere for arkitekter og andre å ta turen hit hvor de kan få en langt mer fyldig oversikt over zink fra flere, eller materialer av aluminium, plast eller kobber for den saks skyld.
Også av sistnevnte presenterer Astrup et stort utvalg av ulike varianter, fra ubehandlet kobber til oksiderte og patinert i ulike nyanser.
– Kobberleverandørene har sett at det er et marked for de som ikke vil vente til kobberet blir grønt og tilbyr det derfor også med denne utførelsen fra fabrikk. Andre kunder vil ikke ha det grønt, og da kan kobbereloksert aluminium være et godt alternativ, sier Engen, mens vi går videre for å se eksempler på ulike måter å knekke materialer på, forskjellige rustbestandige materialer og ulike innfestinger.
Daglig sendes det i snitt ut ca. 50 tonn fra anlegget på Rommen. Bygningen i bakgrunnen ble satt opp i fjor og rommer både et automatlager for plater og et paternoster for langgods. Den påkostede fasaden er laget i eloksert og perforert aluminium. Foto: Henning Ivarson
Vinner på stor delaktighet
På spørsmål om konkurrenter, svarer Engen at de naturligvis finnes.
– Andre grossister kan levere en del av alt dette, men det spesielle med oss er at vi på en del prosjekter jobber helhetlig og tett med både arkitekter og leverandører og således tar en stor del av jobben med å komme med forslag til løsninger.
Han legger imidlertid ikke skjul på at all dialogen med arkitektene i enkelte tilfeller kan være bortkastet.
– Det har hendt vi har jobbet med enkelte prosjekter i flere år og både sendt over prøver, holdt innlegg og presentert forslag til løsninger. Nå man så kommer til punktet hvor jobben skal plasseres, så detter den ned hos en utførende aktør som vi kanskje ikke kjenner så godt eller en som er kynisk og heller velger en annen leverandør. Det har vi mange eksempler på og er ulempen ved å legge ned for mange ressurser på den biten, sier Engen, som også viser til at en del større oppdrag går ut av landet.
Oslo Skatehall er et godt eksempel på at også en kommunal byggherre verdsetter estetikk og la ekstra penger i potten i en svært spennende fasade som bidrar til at ungdommen synes det er spennende å besøke bygget. Foto: Ståle Felberg/Kultur- og idrettsbygg Oslo
Kostbare løsninger
Med alle materialvariantene som finnes er det bare arkitektenes fantasi som er begrensningen.
– De drømmer jo alle om å få sine egne signaturbygg, men da gjelder det å få overtalt byggherren til å være med og spytte i kassen. For det er sjelden Rema1000-varianten vi snakker om da. Det er ofte kostbare løsninger av svært høy kvalitet som står seg godt i lang tid. Disse byggene koster jo fra noen titalls millioner til flere hundre millioner og så spørs det da om man er villig til å legge noen ekstra millioner i en unik fasade. Men mange gjør det og den står seg så lenge boligeierne lever, sier Engen, mens han raskt scroller gjennom en presentasjon av fasader hvor den ene nærmest overgår den andre i kreativitet. Oslo Skatehall, for eksempel, der hele fasaden fremstår med blindeskrift.
Et annet bygg han trekker frem er Skøyen Atrium med fasade i champagneeloksert aluminium.
– Her var vi med og fant løsninger på buing av fasade og gjorde mye spennende sammen med danske underleverandører, sier Engen, før han hopper videre til et hotellbygg i Porsgrunn med rustbestandig fasade, farget og preget rustbestandig stål. Likeledes et nytt bygg til Høgskolen på Vestlandet i Bergen som har et mønster i fasaden som ble tatt ut med perforering.
– Man kan lage de mest utrolige bildene med ulike hullstørrelser, sier en engasjert Engen.
BØR Hill i Trondheim, et bevis på at metallfasader begynner å få sitt inntog også på privatboliger. Foto: Astrup
Og slik fortsatte det helt til han hadde klikket seg frem prosjektet BØR Hill i Trondheim, et bevis på at metallfasader begynner å få sitt inntog også på privatboliger, nærmere bestemt 23 boliger hvor både tak og vegger er båndtekket med falsbar aluminium. Fullstendig vedlikeholdsfritt, men en relativt høy pris er en klar begrensning i utbredelsen av metallfasader på privatmarkedet.
Kilde: Building Supply original