23948sdkhjf

Strømkrise for Jøtul

Jøtul-fabrikken på Kråkerøy utenfor Fredrikstad bruker svært mye strøm – døgnet rundt hele året. Nå vil adm. dir. ha krisepakke.

I januar ser det ut til at strømregningen for fabrikken vil havne på tre millioner kroner. I fjor var strømutgiftene for samme måned 500.000 kroner – altså en økning på 2,5 millioner kroner.

Adm. dir. Nils Agnar Bruborg sier til Fredriksstad Blad (FB) at Jøtul ikke har de samme strømavtalene som den kraftkrevende prosessindustrien, men at strøm må kjøpes i markedet.

Går døgnet rundt

Hvis situasjonen fortsetter slik, vil Jøtul-fabrikken i første halvår måtte ut med 8 til 10 millioner kroner mer i strømutgifter enn samme periode i 2021.

- Vår fabrikk går døgnet rundt hele året, og vi kan dermed ikke stenge når strømmen er dyrest, sier Bruborg til avisa.

Han etterlyser nå en strømkrisepakke slik landbruket og husholdningene allerede har fått. En kompensasjonsordning for bedrifter som har svært store strømutgifter – som Jøtul.

DØGNET RUNDT: Jøtul-fabrikken på Kråkerøy går døgnet rundt hele året. FOTO: JØTUL

- Hvis de høye strømprisene holder seg over tid, vil det true norske arbeidsplasser, sier han.

Ikke aktuelt med permitteringer

Den administrerende direktøren sier at det ikke er aktuelt å permittere noen av de 65 ansatte som er igjen ved fabrikken på Kråkerøy, men han frykter at arbeidsplasser kan gå tapt på litt lenger sikt. Det er mindre enn to år siden at Jøtul flyttet en større del av produksjonen til Polen. Der er det nå om lag 200 ansatte.

- Når bedriften skal gjøre fremtidige investeringer må vi vurdere lønnsomheten ved å produsere i Norge. Tidligere har Norge hatt rimelig kraft, sammenligner med våre konkurrenter, nå mister vi ett av konkurransefortrinnene våre, sier til FB.

Paradokset

Det paradoksale er at når det er vinter og kaldt, er det økende etterspørsel etter Jøtul-ovner, og vanligvis er derfor kaldt vær et gode for fabrikken. Men når strømprisene blir så høye som nå, kan ikke økende ovnsalg veie opp mot utgiftene til skyhøye strøm.

 

Kilde: Fredriksstad Blad

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062