Flytende havvind kan skape 52 000 nye arbeidsplasser i Norge
Studien er gjennomført på oppdrag fra Norwegian Offshore Wind, Innovasjon Norge, Norsk Industri, Rederiforbundet, GCE Ocean Technology og GCE Node/Framtidens havvind.
I rapporten kommer det fram at industrien rundt flytende havvind alene kan skape over 52 000 arbeidsplasser i 2050. Det tilsvarer om lag 25 prosent av sysselsettingen oljenæringen hadde i 2019.
Den ferske rapporten peker på en rask vekst i det globale markedet for flytende havvind. Norge har vært pionerer innenfor flytende teknologi, og rapporten viser at flytende havvind kan spille en helt sentral rolle i omstillingen av norsk offshore-næring.
Gode fortrinn i global konkurranse
Verdens første flytende havvindturbin er norsk, og i drift på testsenteret METCentre utenfor Karmøy. Norges forsprang på flytende teknologi har ifølge rapporten gitt oss gode konkurransefortrinn. Et godt samarbeid mellom forskningsmiljøer og industri er også trukket fram som et fortrinn. Vi er langt framme på testing og utvikling.
Norske selskaper har høy kompetanse, teknologisk innsikt og kvalitet på produktene. Det at vi har store havområder som er dype gjør at flytende teknologi egner seg godt for norsk sokkel. Menon har regnet ut at norske aktører kan omsette for opptil 96 milliarder kroner i 2050, kun fra flytende havvind.
HAVVINDSRAPPORT: Norwegian Offshore Wind-arrangementet med fremleggelse av rapport om Flytende Havvind hos Rederiforbundet i Oslo. F.v.: Håkon Haugli (Innovasjon Norge), Owe Hagesæther (GCE Ocean Technology), Astrid Green (Norwegian Offshore Wind) og Knut E. Sunde (Norsk Industri). FOTO: TOM HANSEN, NORSK INDUSTRI
Satsingen trenger høyere tempo
Rapporten viser at flytende havvind kan både bli et betydelig marked på norsk sokkel, men også et stort marked internasjonalt for norsk leverandørindustri. Kompetanse og erfaring fra olje og gass og maritim industri er i betydelig grad overførbar til havvind, og flytende havvind spesielt. Norske leverandører har godt fokus på de nye markedene, men det er viktig å satse skikkelig. Volumet innen havvind er ikke stort nok til alene å erstatte olje og gass, så det er viktig å fokusere på diversifisering og flere ben å stå på i fremtiden for norske leverandører.
– Det bygges ut i et høyt tempo utenfor Norge nå på bunnfast havvind, men mange prosjekter innenfor flytende havvind kommer raskt. Det er derfor viktig at norsk leverandørindustri og virkemiddelapparatet er offensive på eksportmulighetene. Dette er avgjørende for at leverandører og klare og trente til det kommende hjemmemarkedet. Uten en verdikjede som er etablert og trent i forkant av et hjemmemarked vil norsk innhold bli lavt på norsk sokkel, sier Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri.
Kilde: Norsk Industri