Moland mekaniske reddet av kommunen – sju arbeidsplasser sikret
Men nå er det slutt på godviljen fra kommunen.
Det skriver Telemarksavisa.
Den siste støtten fra kommunen berger uansett sju arbeidsplasser ved Moland mekaniske, som har slitt med driftsunderskudd siden oppstarten. Ifølge daglig leder Knut Lofthus skyldes dette at bedriften har vært «utsatt for store svingninger i oljemarkedet» og vansker med å rekruttere folk med rett kompetanse.
Støttet med tilsammen 2,3 millioner kroner
Onsdag gikk altså formannskapet i Fyresdal kommune inn for yte 300.000 kroner i direkte tilskudd og 700.000 kroner i lån. Det er imidlertid ikke første gang at kommunen bevilger penger til bedriften med sju ansatte. Telemarksavisa skriver at kommunen har gitt støtte for til sammen til sammen nærmere 2,3 millioner kroner gjennom forskjellige støtteordninger på litt over et år.
Og nå sier ordføreren at nok er nok.
- Nå må Moland mekaniske klare seg selv, sier han. Ordfører Erik Skjervagen sier at bedriften fikk økonomiske problemer da en av hovedkundene gikk konkurs.
SER PÅ NYE MARKEDER: Moland Mekaniske er en underleverandør til olje- og vannkraftindustrien. Men ser også på nye markeder. FOTO: MOLAND MEKANISKE
I kjølvannet av IKM Group
Moland Mekaniske ble etablert etter at IKM Group, som drev avdeling i Fyresdal, bestemte seg for å legge ned virksomheten i 2016. Bakgrunnen for dette var svikt i offshoremarkedet. Siden bedriften ble sett på som en viktig arbeidsplass i Fyresdal, ble både maskinparken og bygget kjøpt av kommunen. I tillegg gikk man på eiersiden med 45 prosent.
Ordrereserven ligger i juni i år på to millioner kroner.
Ordføreren sier at de har hatt et ønske om å hjelpe bedriften gjennom vanskelige tider fordi den betyr mye for bygda. Kommunen har hele tiden hatt tro på at bedre tider skal komme. Men han er klar på at det er siste gang kommunen bidrar med «nødhjelp».
Ny kontrakt verd 1,7 millioner
Nylig sikret Moland mekaniske seg en kontrakt til en verdi av 1,7 millioner kroner. Og omsetningen så langt i 2022, er 47 prosent bedre enn på tilsvarende tidspunkt i fjor. Men samtidig har driftskostnadene økt med 30 prosent, som følge av økte råvare- og energipriser.
Moland mekaniske er primært en underleverandør til olje- og vannkraftbransjen, to næringer som ikke har tatt helt av de senere årene rent utbyggingsmessig. Derfor prøver bedriften seg inn mot nye markeder. Men dette tar tid.
IKM GROUP: Moland Mekaniske oppsto i kjølvannet IKM Groups avdeling i Fyresdal, som ble lagt ned i 2016. Bedriften har en god maskinpark. FOTO: MOLAND MEKANISKE
Bølgedaler
– Det går i veldige bølgedaler og mange av våre kunder sliter med å gjøre opp for seg. Vi er en liten bedrift som ikke tåler det. Det hyggelige oppi alt dette er at vi for 14 dager siden landet en kontrakt på nesten 1,7 millioner kroner. Hadde vi hatt null i ordrereserve i dag hadde jeg sagt stopp og satt en strek over hele bedriften, sier Lofthus til Telemarksavisa.
Lofthus har likevel trua på bedriften, og fokuset framover blir likviditet og kostnadskontroll.
Kilde: Telemarksavisa