Oppdrettsgiganter varsler tiltak etter grunnrenteskatt-forslaget
Cermaqs konsernsjef, Steven Rafferty, sier at selskapet ikke kommer til å investere mer i Nordland og Finnmark, og begrunner investeringsstansen med forslaget til ny grunnrenteskatt fra regjeringen.
Flere milliarder kroner
Investeringene som fryses skal ifølge konsernsjefen har en verdi på flere milliarder kroner.
– Med bakgrunn i det nye forslaget har vi ikke noe annet valg enn å legge investeringsplaner på is. Forslaget vil påvirke vekst og jobbskaping i mange kystkommuner vi opererer i, sier Rafferty.
Selskapet, som har 680 ansatte i Nordland og Finnmark, er et av Nord-Norges største oppdrettsselskaper med fire ferskvannsanlegg, 43 sjøanlegg og to prosessanlegg. De har anlegg i Steigen, Hamarøy, Bodø, Narvik og Øksnes i Nordland, samt Loppa, Alta, Hammerfest og Måsøy i Finnmark.
Cermaq har investert mer enn fem milliarder kroner i Nordland og Finnmark de siste seks årene, ifølge selskapet selv. Intensjonen var å investere et tilsvarende beløp i årene som kommer. Nå vil dette legges på is, i påvente av beslutningen rundt grunnrenteskatten.
Salmar hever kjøpt på tillatelse
Salmar, som er et av verdens største oppdrettsselskap, har hevet et kjøp av ytterligere vekst, som det heter. Da grunnrenteskatt-forslaget ble kjent, trakk selskapet kjøp av lisens for økt produksjon til en pris av 245 millioner kroner, ifølge E24.
Også Nova Sea varslet mandag det samme, og hever kjøpet av tillatelser som ble gitt i juni. Vekstverdien for disse var på 53,4 millioner kroner. Også Nova Sea begrunner dette med grunnrenteskatt-forslaget.
Nova Sea mener nå at prisen de betalte i juni ikke lenger tilsvarer verdien av volumet de kjøpte.
Forrige uke ble det kjent at selskapet, med base i Lurøy i Nordland, la milliardinvesteringer i slakteri og settefiskanlegg på vent.
– Igjen handler dette om at våre rammebetingelser for å skape ny vekst og nye arbeidsplasser ute i distriktene er totalt snudd på hodet og det må vi tilpasse oss, sier administrerende direktør Tom Eirik Aasjord, i ei pressemelding, gjengitt i Helgelands Blad.
Onsdag formiddag melder også Mowi at de hever kjøp av kapasitet for oppdrett av laksefisk. Dette gjør selskapet som følge av forslaget om grunnrenteskatt. Mowi opplyser at de hever kjøpet av 914 tonn MTB, det vil si maksimalt tillatt biomasse, til 183 millioner kroner kjøpt til fast pris.
Overskudd på til sammen 21 milliarder
Ifølge en gjennomgang som Klassekampen har foretatt, viser det seg at de 26 oppdrettsselskapene som blir rammet av grunnrenteskatten, i fjor hadde et overskudd på til sammen 21 milliarder kroner.