23948sdkhjf

Aker-verftene går så det suser

På ett år er permitteringer snudd til full sysselsetting ved flere av Aker-verftene.

Nye kontrakter fra primært olje- og gass-næringen gir gode tider for storkonsernet, som har flere verft i Norge.

Også for Rosenberg Worley i Stavanger er det gode tider for øyeblikket, skriver NRK.

Oljeskattepakken

Bakgrunnen for at ordrebøkene er tilnærmet fulle er oljeskattepakken, som kom under koronapandemien, og som gjordet det gunstig å investere for oljeselskapene.

For et år siden var 200 Aker Verdal i Trøndelag permitterte og de andre ansatte var utleid til andre verft. Årsak: Ordrebøkene var tomme.

Men nå – et år senere – er altså situasjonen snudd på hodet, og de 800 ansatte ved verftet har mer enn nok å gjøre. De har så mye å gjøre at det er forventet at de skal lyse ut mellom 200 og 300 stillinger i løpet av høsten. Det betyr at antall ansatte vil bikke 1000.

Ketsjup-effekt

– For at avtalen skal gjelde må kundene våre levere søknad om utbygging og drift innen 2022. Det betyr igangsetting av svært mange prosjekt neste år, så nå ser vi en ketsjup-effekt av vedtaket stortinget gjorde for litt over to år siden, sier verksdirektør Erik Stiklesta til NRK.

Ved Aker Verdal er de ansatte i full gang med den nye Shell-plattformen. Dette var en kontrakt til mellom to og tre milliarder kroner, og sikrer full drift fram mot sommeren 2024.

Også Ved Aker Egersund har de ansatte mer enn nok å gjøre. Her bygges en gasskompresjonsanlegg for Chevron, og dette sikrer 500 ansatte jobb fram mot 2025.

Ved Rosenberg-verftet i Stavanger er det også full aktivitet da to moduler til den nye sentralplattformen på Valhall-feltet skal bygges. 1000 ansatte er sikret arbeid fram til 2025, skriver NRK.

Ringvirkninger

Økt aktivitet ved verftene gir også økt aktivitet utenfor. Man regner med at en arbeidsplass på Aker Verdal utløser tre jobber utenfor verftet, så ringvirkningene er store.

Kontraktene som verftene får, kommer fortsatt i all hovedsak fra olje- og gass-næringen. Verksdirektøren ved Aker Verdal mener at man fortsatt vil være avhengig av olje og gass i mange år, selv om de er klar over at verftets virksomhet bidrar til økte klimautslipp.

- Vi er klar for det grønne skiftet, men mye er ikke på plass enda, så det vil ta tid før det skjer. Vårt mål er at det vi lærer av olje- og gass-prosjektene kan brukes i det grønne skiftet, sier han.

Aker Verdal har en ambisjon om å være 1030 ansatte i 2030.

Kilde: NRK

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.088