23948sdkhjf

Stryvo 75 år: Fra to til 95 ansatte siden tusenårsskiftet

Sist helg kunne Stryvo AS markere at det var 75 år siden Mathias Bøe sammen med 2 brør etablerte Stryn Vognfabrikk, som var forløperen til Stryvo.

Stryvo er i dag en fullverdig leverandør av produkter, service og tjenester innen fornybar energi, bygg og anlegg, olje og gass, industri, maritimt utstyr, fiske og havbruk.

Slik var det ikke for 75 år siden da Mathias Bøe startet opp med serieproduksjon av vogner og hjul samt andre redskaper til hest. Tidspunktet var ikke tilfeldig: Det var i årene etter andre verdenskrig at man fikk frem nok elektrisk kraft til å motorisere kjellerproduksjonen på gården “Knutebruket”. Oppstarten var med en fem hesters sleperingsmotor som ved hjelp av mellomaksling kunne drive sju snekkerimaskiner i den vesle kjelleren på gården.

PÅ GÅRDEN: Far Mathias og sønn Jostein Bøe i smia på gården der det ble produsert vognhjul i mange år.

Bygde egen smie på gården

Jostein Bøe er i dag andre generasjonsdriver av Stryvo. Han forteller om den gang da faren startet opp bedriften og bygde egen smie på gården. I fem-seks år holdt de det gående med å produsere høyvogner, karmvogner og hjul, men etter fem-seks år sa det plutselig stopp:

- Da kom gummihjulene og erstattet de gamle tre- og metallhjulene.  De andre ansatte mistet jobbene sine som følge av gummihjulets inntog, forteller han.

- Faren min kjøpte ut gjelden for å fortsette alene, og utvidet da produksjonen med sveising og annet stålarbeid, fortsetter Bøe.

BEGYNNELSEN: Det var i denne smia på gården at hele Stryvo-eventyret startet for 75 år siden. 

I 1984 begynte Jostein hos faren sin, og kun de to var ansatt i bedriften fram til årtusenskiftet. Fem år tidligere hadde han tatt over som daglig leder for bedriften med de to ansatte.

Begynte å ansette folk

Og det var ikke før rundt 2001 at Jostein Bøe begynte å ansette folk. På denne tiden var det fokus på stålbygg, men ettersom tiden gikk ble det ansatt flere med ulik fagkompetanse, og snart var Stryvo å finne i flere ulike bransjer: Maritim med særlig fokus på seismikk. I 2007 bestemte de seg for å gå inn i olje- og gass-næringen, men så kom finanskrisen. Finanskrisen ga Stryvo en mulighet for  rekruttering av fagfolk til den nye maskineringsavdelingen, og på få år bygde Stryvo opp en allsidig mønsterbedrift innen sveis og maskinering.  I 2014 var oljekrisen et faktum, da var Stryvo snare til å omstille seg nok en gang.

Flere næringer

- Derfor etablerte vi oss i flere næringer som fornybar energi og fisk og oppdrettsnæringen, samtidig som vi har beholdt kompetansen innen bygg og anlegg og olje og gass, sier Jostein Bøe.

JUBILEUMSFEST: Om lag 100 ansatte fra alle Stryvos avdelinger var samlet til jubileumsfest på Stryn sist helg.

I dag teller Stryvo-gruppen til sammen 95 ansatte, hvorav knappe 50 av dem jobber i Stryn. Resten jobber i de to andre selskapene: Stryvo Bismo, som ble etablert etter å ha kjøpt opp Bismo Industrier i 2013. Her er det prosjektering og prosesspakker, sjøvannsfilter, rør, luker og ventiler for både offshore- og energisektoren som er i fokus. I 2014 kjøpte Stryvo opp den tradisjonsrike bedriften Brødr. Skaug i Oslo, som i dag har sitt spesialområde innen dreiing og bearbeiding av legeringsstål som titan, inconel og duplex.

 I 2016 ble nok en tradisjonsrik bedrift i Oslo, Brødrene Sundt som var etablert i 1890, kjøpt opp og slått sammen i Stryvo Oslo.  Mange av Stryvo Oslos kunder er å finne innen olje og gass eller i andre krevende bransjer.

I alle år har Stryvo hatt en stabil arbeidskraft.

STÅLBYGG: Stålbygg har i alle år vært et satsingsområde for Stryvo, selv om bedriften etter hvert har fått flere bein å stå på i ulike næringer. Her ses Torgeir Aarøen (t.v.), Frode Nedreberg.

- Vi er en sammensveiset gjeng i hele spekteret fra 17-66 år gjør at Stryvobedriftene ikke bare står frem blant de mest kunnskapsrike mekaniske bedriftene i sine segment, men skilter også med en unik gevinst ved overføring av kompetanse til de yngste på laget. Det lover godt for fremtiden, mener Jostein Bøe.

- Hvem er de største kundene?

- Det er mange, men jeg kan nevne Aker Solutions, Aibel, TechnipFMC, Kongsberg Maritime og Hafslund Eidsiva som eksempler.

Tøff start på jubileumsåret

Også Stryvo har fått merke omverdenens største utfordringer den senere tiden.

- Vi fikk en litt tøffere start på 2022 enn det vi hadde forventet. Årsaken var koronapandemien, som blusset opp igjen rundt nyttårstider, og så kom krigen i Ukraina. Vi har heldigvis hentet oss inn igjen, og budsjetterer med en omsetning på 142 millioner kroner i jubileumsåret. I fjor ble omsetningen på 136 millioner, så vi er fornøyd med at markedet nå har tatt seg opp igjen, sier Bøe, og legger til at den brede porteføljen i ulike segment gjør at bedriften har hatt evnen til å snu seg raskt rundt når kriser og andre utfordringer har dukket opp.

MODERNE: I sitt 75. år er Stryvo en moderne industribedrift med flere lokasjoner i Norge.

Markerte jubileet

Sist helg var det stort 75-årsjubileum på det historiske hotellet Visnes i Stryn. Her deltok både medarbeidere og følge.  Noen medarbeidere var ute i verden på oppdrag, men over 100 personer var samlet i Stryn til “Stryvo Games” og jubileumsfest.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.047