Lapwing: Lager enkle mineryddere for Ukraina
Lapwing AS holder til på Klepp, og har etter initiativ fra Geir Ueland startet produksjonen av to mindre elementer i rustfritt stål, som til sammen utgjør mineryddingsutstyret.
Selskapet leverer til både offshore, havbruk, maritim sektor og til robotbedrifter.
MINERYDDEREN: Slik ser mineryddeutstyret ut. FOTO: PARE-BELLUM
Sendt til Kyiv
Nå er de små mineryddingsenhetene på vei til Ukrainas hovedstad Kyiv, skriver Jærbladet.
– Dette er vårt bidrag. Det sparer liv, sier Jone Salte, daglig leder ved Lapwing AS til avisa. Han ble kontaktet av Ueland. De to har kjent hverandre i mange år, og da Ueland tok kontakt med produktutviklingsbedriften, gikk det ikke lang tid før produksjonen av mineryddingsutstyret var i gang.
VÅRT BIDRAG: - Å produsere dette mineryddingsutstyret er vårt bidrag til ukrainerne, sier daglig leder Jon Salte (innfelt) i Lapwing AS. FOTO: LAPWING
Det er Ueland gjennom sitt selskap Para-Bellum AS, som har utviklet produktet og designet det, mens produksjonen foregår hos Lapwing.
For plass i lomma
Minefjerningstutstyret er lite, og det kan benyttes til å grave med. Det består av to element i rustfritt stål, og det er enkelt å sette sette sammen. Hver for seg kan begge delene få plass i lomma på en standard soldatvest.
Ueland er gift med en ukrainsk kvinne, og har vært i Ukraina flere ganger.
Det nytviklede mineryddingsutstyret skal primært brukes av minerydder og soldater som kjemper ved fronten.
KOM PÅ IDEEN: Geir Ueland er mannen som på ideen og har designet mineryddingsutstyret. FOTO: PRIVAT
Når utstyret brukes må man ha med seg et tau slik at det blir avstand til minene som skal fjernes.
- Utstyret blir hektet fast under minene eller festet i bærhåndtaket, forklarer han til avisa.
Inspirere andre
– Vi har det utstyret som kreves, og vi synes det er fint å få gjøre en innsats for Ukraina. Alle er engasjerte i den krigen, og vårt håp er at andre i næringslivet kan bli inspirert til å gjøre det same, sier Salte.
Han kan fortelle at mineryddingsutstyret blir produsert ved at stålet blir skåret i under vann. Lapwing gjør dette arbeidet gratis, da det koster så mye å produsere utstyret med den maskinen de har i dag.
Opprinnelig skulle Lapwing produsere 73 mineryddere, men behovet viste seg å være større, og nå er leveransen økt til 300.
Kilde: Jærbladet
KLIKK for alle artikler i Ukraina.