Odfjell mener drammenser tappet Angola-konto for 25 millioner
Mannen selv hevder sin uskyld, og framstår ifølge Drammens Tidende (DT) ikke som en «velbemidlet storkapitalist».
Han møtte blant annet i retten denne uka alene, og prosederte saken selv.
Underslag, hevder konsernet
Odfjell Drilling er Norges største bore-, engineering- og oljeservicekonsern. Nå har de gått rettens vei for å få mannen dømt for underslag av 25 millioner kroner.
Bakgrunnen for rettssaken, som i disse dager går i Drammen tingrett, er at selskapet etablerte seg i Angola. Her ble drammenseren ansatt, og fikk etter hvert flere oppdrag for Odfjell Drilling. Han fikk blant annet i oppgave åpne bankkontoer for oljeselskapet, noe som skulle brukes til å betale regninger, og han var også en av to som hadde disposisjonsrett over pengene til Odfjell.
Trakk seg ut
I 2017 forlot Odfjell det korrupte afrikanske landet. Drammenseren var ifølge DT aktiv i avviklingen driften i Angola.
Etter uttrekkingen sto det igjen om lag 50 millioner kroner i angolansk valuta på selskapets konto i landet. Siden landets økonomi var i fritt fall, ble det problematisk å få ut pengene på kontoen.
Drammensavisa skriver at «fra sommeren 2016 begynte Odfjell å spørre drammenseren etter både bankbrev, konto- og saldoutskrifter, fremkom det i retten».
– En smertefull og usedvanlig langtrukket prosess, beskreft drilling-selskapets advokat Øystein Horneland tiden som fulgte.
Fikk hakeslepp
I mars fikk olje-konsernet endelig tilgang til dokumentene, og siden det hadde tatt så lang tid å få dem ut etter flere purringer på drammenseren, fikk de en annen person med tilknytning til konsernet om å framskaffe dokumentene. Da de så disse, fikk ledelsen i Odfjell hakeslepp.
Det framkom nemlig at pengene var blitt tappet fra kontoen, til tross for at det ikke hadde vært drift eller prosjekter i regi av Odjell i perioden. I denne perioden slet Odfjell Drilling med økonomien.
Etter litt fram og tilbake mente Odfjell-selskapet at en bankansatt og en forretningsmann i Angola, sammen med drammenseren sto bak underslaget av pengene. Odfjell andmeldte forholdet til økokrim, som på dette tidspunktet sa at de ikke hadde kapasitet til å se på saken. Den ble derfor henlagt.
Fikk tilgang til PC og harddisk
Men Odfjell fikk mulighet til å ta beslag i mannens PC,og her fant man ifølge selskapet selv mye interessant. Blant annet falske betalingsanmodninger. Disse ble funnet i en mappe kalt «Fake», og man mente å kunne se hvordan han hadde forfalsket dem.
Drammenseren på sin side mener at funnene på en ekstern harddisk han hadde bragt til Norge, har vært tilgjengelig enn for andre etter at Odfjell forlot Angola.
Metadataene viste imidlertid at dokumentet var opprettet av en bruker som hadde samme navn som drammensen. Han mener også andre har forfalsket hans underskrifter.
Dom i saken er ventet innen to ukers tid.
Kilde: Drammens Tidende