23948sdkhjf

Kan unngå å produsere 18 tonn med ny plast

En levetidsforlengelse av én flytekrage gjør at man unngår å produsere 18 nye tonn med plast – og de CO₂-utslippene det medfører.

Det skriver ScaleAQ i en pressemelding.

ScaleAQ opplyser at både Bremnes Seashore og Varde Fiskeoppdrett nå skal forlenge levetiden på flytekragene sine, og dermed skal de gigantiske konstruksjonene nå tas opp på land.

— De eldste flytekragene med slike store dimensjoner har nå begynt å nå slutten av den forventede levetiden sin. Siden denne generasjonen med flytekrager er dimensjonert for moderne oppdrett kan vi nå begynne å forlenge levetiden. Vi tror vi er først ute med å tilby levetidsforlengelse som et produkt for alle eksisterende kunder, sier Njål Tvedt, som er bærekraftsambassadør og regionsjef sør i ScaleAQ.

Godt brukt

Flytekragen Bremnes Seashore har levert inn for levetidsforlengelse har gjort jobben sin over de siste 15 årene. Den er med andre ord godt brukt.

- Likevel kommer flytekragen til å ha høyere kvalitet enn noen gang tidligere når den legges ut i sjøen igjen. I praksis betyr levetidsforlengelsen at hele plastringen gjenbrukes, sammen med både håndlisten og gangbanene. Ståldelene må derimot fornyes for at merden skal få sertifikat for 15 nye år, opplsyer ScaleAQ.

— All plasten er i god stand, og det er kun små slitedeler som må fornyes. Alt av stål sendes til resirkulering, og siden det nye stålet er i bedre kvalitet enn det som ble montert på for 15 år siden, kommer denne merden til å være i sitt livs beste form, sier prosjektansvarlig sjø, Eivind Sæverud i Bremnes Seashore.

Ser ingen ulemper

— Jeg ser ingen risikoer eller ulemper med levetidsforlengelse. Dette er et mye bedre valg for miljøet sammenlignet med å kjøpe nytt – og så ser vi at det i tillegg er økonomisk gunstig, sier Sæverud og legger til:

— Personlig mener jeg at dette er det aller beste alternativet for en flytekrage som når slutten av levetiden sin. Det aller verste er selvsagt at brukt plastikk havner i miljøet eller på deponi, men det er selvsagt at vi skal unngå det. Dernest kan plast gå til forbrenning for å lage energi, eller så kan den gå til en energikrevende gjenvinningsprosess, sier han.

- Utgjør en forskjell

Den oppfatningen deler en annen oppdretter, områdeleder Ole Kristoffer Lundberg i Varde Fiskeoppdrett Selskapet eier ifølge pressemeldingen den andre flytekragen som nå levetidsforlenges.

BEDRE FLYTEKRAGER: ScaleAQ mener flytekragene vil være i bedre tilstand etter jobben, fordi de nye komponentene som blir benyttet er i bedre kvalitet nå enn de var for 15 år siden. FOTO: SCALEAQ

— Vi må bruke det vi allerede har, når det er mulig. I tillegg til at vi har et stort personlig engasjement for å påvirke miljøet rundt oss minst mulig, har vi også kunder som forventer at vi dokumenterer alt miljøarbeidet vårt. Det gjør at vi er avhengige av at leverandørene våre gjør mest mulig for å minske sitt fotavtrykk, og at hele verdikjeden stiller tydelige krav til hverandre. Totalt sett vil jo levetidsforlengelsen av kun denne ene flytekragen utgjøre en ganske stor forskjell, sier han.

Ved å ikke produsere en ny flytekrage, spares det rundt 42 tonn med CO₂-utslipp, ifølge Scale AQ.

Besparelse på 44 tonn med CO2

«Regner man med transporten, og isoporet som også skal gjenbrukes, blir den totale besparelsen på over 44 tonn med CO₂. Det tilsvarer det årlige CO₂-utslippet til syv nordmenn. I Norge kaster vi plast tilsvarende rundt 100 kilo per person hvert år, og kun en fjerdedel av dette blir gjenvunnet», heter det avslutningsvis i pressemeldingen.

 

Kilde: ScaleAQ

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079