Bismuth-metall skal hindre lekkasjer fra norske oljebrønner
Det flytende metallet Bismuth skal gjøre det mer sikkert å hindre lekkasje fra stengte oljebrønner i framtiden.
Det unike metallet har den egenskapen at den tetter ørsmå lekkasjemuligheter. I dag bruker man sement til dette, men på sikt vil oljen finne veier ut av smutthullet i sementen og sive ut.
Sikrere, billigere og mer miljøvennlig
NRK skriver at bismuth-metallet, som er flytende, vil kunne hindre slike lekkasjer i nedstengte oljebrønner i framtiden. Og ikke bare vil det kunne hindre lekkasjer, men metoden er både sikrere og billigere.
I hvert fall hvis vi skal tro Wellstrøm, selskapet som har utviklet metoden Wellstrøm M3 Bismuth. Metallet blir flytende som vann ved 138 grader, og dermed flyte inn i sprekker.
- Unikt
– Dette er helt unikt. Vi stopper alt av olje- og gassrester som ligger igjen i brønnen og kan sive ut i havet. Dette ser vi gjerne ikke i dag, men vi vil se mye av det i fremtiden hvis vi lar det fortsette som vi gjør i dag, sier daglig leder Gert Rege i Wellstrøm til NRK.
Nå testes metoden iherdig på testriggen Ullrigg i Stavanger, og testene foregår i samarbeid med Norce og TotalEnergies.
Metoden går ut på å bruke en slags varmeovn som ligger inne i røret, vil metallet smelte som et stearinlys og renne nedover i brønnen. Det flyter ut i brønnen og danner en plugg.
TotalEnergies er det første oljeselskapet som skal ta dette i bruk, og der er man i fyr og flamme over metoden, fordi man vet at sement krymper over tid. Det gjør ikke metallet som brukes i den nye metoden for plugging av brønner. Selskapet skal nå teste metoden på en offshorebrønn i Danmark.
30 millioner å utvikle
En borerigg er ikke nødvendig for å utføre pluggingen ved den nye metoden, fordi hele operasjonen gjøres fra en båt med kabel.
Den største miljøgevinsten ved å bruke bismuth-metallet i denne operasjonen er at CO2-avtrykket blir vesentlig redusert fordi karbonavtrykket fra sement er stort.
Wellstrøm og partnerne har fått flere millioner kroner i støtte fra Norges Forskningsråd for å utvikle metoden. Totalt har det kostet mer enn 30 millioner kroner å utvikle teknologien, skriver NRK videre.
Havvindmøller
Bismuth-metoden kan også brukes som fundament for havvindmøller. Å bruke metoden til havvindparker er også under planlegging, ifølge Wellstrøm.
Kilde: NRK
KLIKK for alle artikler i Innovasjon og forskning.