23948sdkhjf

Jøtul: - Vi klarer ikke levere nok ovner

Det sier FLT-leder Bjørn Harald Bjørnli hos Jøtul. Økte strømpriser har fått etterspørselen etter vedovner til å gå til himmels.

- Det er jo fint at etterspørselen er så stor, men vi klarer altså ikke levere nok ovner. Derfor blir det en del utålmodige kunder også, sier FLT-leder Bjørn Harald Bjørnli ved Jøtul-fabrikken på Kråkerøy til Dagsavisen.

Pilene peker oppover

Det er ikke mange månedene siden det var permitteringer ved fabrikken som følge av pandemien.. Og det er ikke mange år siden det var stor nedbemanning grunnet flytting av ferdigstillelsen av ovnene til Polen.

Gode tider: Etter både permitteringer og flytting av deler av produksjonen til Polen er det gode utsikter for Jøtul på Kråkerøy utenfor Fredrikstad. Foto: Jøtul

Men nå peker alle piler oppover igjen. Etterspørselen etter vedovner er stor – ikke bare i Norge, men i hele verden og spesielt i Europa, som opplever både høye strømpriser, knapphet på gass og galopperende inflasjon.

Bjørnli forteller til avisa at man i en normal høysesong kan ha 10.000 ovner klare for levering. Men i fjor høst var situasjonen en helt annen. Da hadde Jøtul bare 1000 inne, og de var allerede solgt.

Rekordstor ordrereserve

- Vi møter det nye året med en ordrereserve som er rekordstor, og det det blir det mange ovner av, sier Bjørnli videre.

De gode tidene har ført til at ovnsprodusenten utenfor Fredrikstad henter fram og fornyer gamle ovnsmuligheter. Blant annet har Jøtul utviklet en kokeplate som passer alle ovnene.

Jøtuls direktør Rene Christensen opplyser til Dagsavisen at i Tyskland kjøper folk vedovner selv om de ikke har pipe.

- Tyskerne sier at dersom de ikke klarer å betale gassregningene, eller at gassen uteblir, sette de et røykrør ut av vinduet og isolerer så godt de kan, sier Christensen.

Jøtul er i dag representert i 43 land.

Mer miljøvennlige ovner

Og ifølge Christensen brukes kun vrakjern i ovnene, i tillegg til at mer enn 90 prosent av en Jøtul-ovn er resirkulerbar. Han poengterer også at nye rentbrennende vedovner slipper ut mindre enn fem gram pr innfyrt kilo ved. Tidligere var dette tallet oppe i mellom 70 og 80 gram pr kilo.

-Partikkelutslippsproblematikken er løst ved alle nye vedovner – ikke bare våre, men også våre konkurrenters. Dersom vi bytter ut alle gamle vedovner med nye vil problemene rundt partikkelutslipp være historie, sier Christensen til avisa.

Det gjenstår å bytte ut mellom 700.000 og 800.000 gamle vedovner i Norge. I Bergen og Oslo har det vært gjennomført kampanjer for å få til dette, og i Bergen brukte man 50 millioner kroner på støtte til å bytte ut vedovner. I Vestlandsbyen ble det byttet ut 10.000 ovner gjennom støttekampanjen.

Ifølge direktøren er endelig vedovner nå blitt en del av energi-diskusjonen, og at vedovner nå er med i miljødebatten på lik linje med vind-, sol- og vannkraft.

Kilde: Dagsavisen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.133