23948sdkhjf
Sponsored content

Gode råd om beskjæring av trær og busker

Du kan beskjære de fleste trær og busker året rundt, men plantene har best av å bli beskåret om sommeren.

Denne artikel er betalt og lavet i samarbejde med de nævnte hjemmesider i artiklen

Likevel, hvis det er noe du har tenkt å beskjære, så kan du like godt gå i gang nå. Så, finn frem trillebårer og skarpe sakser eller sager! Her følger 10 gode tips og triks til hvordan du best beskjærer trær og busker.

1. Trær og busker trives generelt sett best når de ikke blir beskåret, siden de skal bruke energi på å lege såret etter beskjæringen. Beskjær derfor kun hvis det er en god grunn til det. Det kan for eksempel være at treet tar for stor plass eller skygger for mye, eller at en busk har blitt for høy og for bar nederst.

2. Du kan beskjære de aller fleste trær og busker året rundt, men trærne trives best hvis beskjæringen foregår om sommeren. Noen planter tåler ikke vinterbeskjæring, mens andre stiller spesielle krav til selve beskjæringstidspunktet. Sjekk derfor når det aktuelle treet eller busken kan og bør beskjæres.

3. Sørg for å bruke en skarp saks eller sag, slik at snittet blir så rent som overhodet mulig. Det minsker risikoen for at såret blir angrepet av bakterier eller sopp.

4. Skjær av grener som har skader, er visne eller er angrepet av sykdom. Skjær også av grener som vokser på tvers, som gnir mot andre grener eller som ødelegger barken.

5. Skjær større grener av helt innerst ved stammen, men uten å skjære i selve stammen. Det er viktig å bevare den ringen som sitter rundt roten av grenen, siden det ellers er veldig vanskelig for treet å lege såret etter beskjæringen.

6. Hvis grenen er tykk eller tung, bør du fjerne den i flere deler, for ellers kan den ta med seg noe av barken fra stammen når den faller ned.

7. Ta et skritt eller to bakover underveis i selve beskjæringsprosessen. På den måten blir det lettere for deg å vurdere om du klipper for mye eller for lite av treet eller busken.

8. Du kan få en busk til å bli tettere nederst ved å skjære ned alle grenene til omkring 20 cm over bakken. Året etter vil busken sette mange nye skudd fra bunnen, og busken blir atter en gang flott og tett.

9. Samle alle avklippede kviter, grener og blader i trillebåren, og trill det over til komposten. Større grener kan du bruke som ved, eller de gjøres om til flis med en flismaskin. Hvis du ikke er så heldig å ha en egen kompost, så bør du selvfølgelig låne en tilhenger og kjøre det ut på gjenbruksstasjonen.

10. Hvis du syns det er vanskelig med beskjæring og pleie av trær og busker, så kan du unngå hele prosessen ved å kjøpe de riktige plantene. Finn noen som passer til størrelsen på hagen, og som kan gro og leve der du har tenkt å plante dem. Sørg for å kjøpe planter som du vet ikke trenger så mye pleie, og som ikke kommer til å vokse spesielt mye, hvis det er det du gjerne vil ha.

Send til en kollega

0.051