23948sdkhjf
Sponsored content

Kullgrill – tips til opptenning og den perfekte smaken

Elsker du også den autentiske opplevelsen av grill?

Denne artikel er betalt og lavet i samarbejde med de nævnte hjemmesider i artiklen

Elsker du hyggen, prosessen og den gode stemningen grillen kan skape? Så elsker du helt sikkert også å grille på kullgrill. Den tradisjonelle kullgrillen er svært god til å utvikle høy varme, og har med sin herlige duft av grillmat en evne til å få sommerkveldene til å bli helt spesielle. Her kan du lese hvordan du tenner opp i kullgrillen, samt få noen uunnværlige tips for å sikre en bedre smak på grillmaten din. Det krever nemlig ikke så mye før du blir en skikkelig grillmester!

Slik tenner du opp i kullgrillen
Når du skal grille på en kullgrill, skal den alltid stå godt og støtt på et plant underlag. Den bør heller ikke flyttes når den først er tent. Still aldri grillen der du og dere skal gå frem og tilbake, eller innenfor eller i nærheten av brennbart materiale.

Du kan tenne opp i grillen med trekull eller briketter. Her er trekullet best hvis du skal tilberede mindre kjøttstykker, mens briketter egner seg best til langtidsgrilling. Uansett hva du bruker, så bør du være generøs når det kommer til mengden. Det er ingenting som er mer irriterende enn hvis grillen ikke kan holde på varmen lenge nok, fordi det ikke er nok kull på grillen. Dog, husk å la det være litt plass på den ene siden, slik at kjøttet kan flyttes bort fra varmen når det trengs.

Det kan gjerne ta en halvtime eller tre kvarter å få skikkelig futt på kullgrillen. Det kan være en fordel å bruke opptenningsbriketter, grillveske eller krøllede aviser, men bruk aldri bensin eller petroleum. Du kan hjelpe flammene litt på vei ved å blåse litt på glørne, men ikke så hardt at glørne flyr bort. Grillen er først klar til bruk når flammene har lagt seg og kullet gløder.

Det gode resultatet avhenger av varmereguleringen. Varmen kan justeres ved å flytte rista nærmere eller lengere bort fra glørne, eller ved å flytte kullene til siden. Når man skal langtidsgrille en skikkelig steik, så må du som regel benytte deg av indirekte varme. Dette oppnås nettopp ved å la alt kullet være på siden nede i grillen, slik at steika ikke blir grillet direkte av kullet, men kun via den gode varmen fra grillen. Sett på et lokk, la steika kose seg en stund, og vipps, så har du middagen klar!

Bedre smak på grillmaten
Det er som kjent grillmesterens ansvar å sørge for at maten smaker godt. Tilbereder du kjøtt, bør du bruke trekull av bøk og bjørk, siden disse gir ekstra god smak til kjøttet. Dryss litt tørkede krydderurter direkte ned i glørne for ekstra smak.

Større kjøttstykker blir bedre hvis de kokes før de grilles. Du må også huske ikke å vende kjøttet på grillen de første minuttene hvis du gjerne vil bevare saften i kjøttet. Hvis du lager grillspyd så bør du legge trespydene i vann en halvtime før bruk, hvis du vil unngå at kjøttet henger fast i spydene.

Hvis du vil lage bakte poteter på grillen, så blir de fortere møre og fantastiske dersom du pakker dem i tinnfolie og legger dem direkte ned i glørne. Bakte poteter er derfor også perfekt til en hyggelig kveld rundt bålet. Lettere blir det ikke.

Send til en kollega

0.051