23948sdkhjf

Astrup: Usikre vekstprognoser fra IMF og stadig svakere krone

De fleste materialer i stål, metaller og plast importeres, og påvirkes av den rekordsvake kronen.

Det skriver Astrup i sin månedsrapport for mars.

Leveringstidene fra alle europeiske verk er nokså normale for årstiden på aluminium tynnplater og profiler. Hydal leverer profiler på 6-8 uker, det samme gjelder de fleste valseverkene med tynnplater. Prisen på ubehandlet aluminium er ned 50 øre – 1 kr/kg, nedgangen dempes av en svak krone. På rustbestandige kaldvalsete plater har de europeiske verkene litt svakere ordreinngang, de kan ta ordre for levering siste halvdel mai fremdeles. Litt mere etterspørsel er det på tykkere plater og spesialiteter som har leveringstid juni.  

Fall i nikkelprisene

Prisen på nikkel har falt betydelig siden nyttår og ytterligere nedgang i mars gir noe lavere legeringstillegg på rustbestandige stålkvaliteter. Derimot gir en høyere skrotpris og svakere krone en økning i skrot- og energitillegg på spesialstål som ender på 5972 kr/tonn for 520M. Ovako har nokså normal leveringstid (6-8 uker på valset), mens ASO har åtte uker på stempelstenger og 14 uker på sylinderrør. Gjennomsnittsprisen på kobber var noe opp i mars. På plast halvfabrikat er det normal tilgang og leveringstider. I Europa er nedgang i noen råvarepriser, men det får ingen effekt i Norge grunnet den svake kronen.

Usikre tider

Det internasjonale pengefondet (IMF) kom med en oppdatering av «World Economic Outlook» i går og det er blandede utsikter. Samlet forventes en vekst på 2,8 prosent i verden som er ned fra 3,1 prosent i januar. Høy inflasjon, som ser ut til å vare en stund og stadig høyere renter, begynner å sette sitt preg på den globale økonomien. I Europa er det ventet magre 0,8 prosent vekst, mens Kina er løftet til 5,2 prosent. I Norge forventes det 2,1 prosent vekst i BNP.  

Norges Bank kom med en oppdatering fra sitt Regionale Nettverk like før påske og bedriftene melder om jevn aktivitet første halvår, men forventer mindre aktivitet til høsten. Norsk PMI steg 1 poeng fra februar til mars til 48,3, men er fremdeles under 50 som indikerer lavere aktivitet. Den norske kronen fortsetter å svekke seg mot øvrige valutaer uten at noen synes å forstå hva som skjer. Gjennomsnittet for mars mot foregående måned er ned ca. 3 prosent mot euro og dollar. Bare hittil i år er kronen 10 prosent svakere mot euro noe som er med å øke prisveksten i Norge som siste året har vært 6,5 prosent. Også de fleste materialer i stål, metaller og plast importeres og påvirkes av den rekordsvake kronen.

Kilde: Astrup

KLIKK for alle artikler i Råvarer og energipriser.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.074