23948sdkhjf

SSABs årsrapport 2024 - og planene for 2025

Nedgang. ​Det er et par uker siden årsrapporten ble publisert, og hovedtallene for 2024 kan du se i faktaboksen under. 

Men 2024 er historie, så det som er minst like interessant er selskapets forventninger og strategier for 2025.

Ikke uventet er det vekt på å fortsette overgangen til fossilfri stålproduksjon og fokus på konvertering av anleggene i Luleå og Oxelösund. Prosjektene skal redusere produksjonskostnader, forbedre produktmiksen og i stor grad eliminere CO₂-utslipp.

Investeringen i Luleå forventes å være på rundt 4,5 milliarder euro, med en årlig forbedring av EBITDA på over 5 milliarder svenske kroner sammenlignet med å fortsette driften av det eksisterende systemet. I tillegg vil selskapet unngå omtrent 2 milliarder euro i vedlikeholdsinvesteringer. ​

SSAB helt kort

Finansielle hovedtall for 2024:

  • Driftsinntekter (Revenue): SEK 103 418 millioner (mot SEK 119 489 millioner i 2023)
  • Driftsresultat (Operating result): SEK 7 860 millioner (mot SEK 16 467 millioner i 2023)

Det er en reduksjon på ca. 35 % i driftsresultat fra året før. Nedgangen skyldes svakere marked i både Europa og Nord-Amerika, lavere etterspørsel og fall i stålpriser – spesielt for standardprodukter. Samtidig klarte SSAB å opprettholde relativt god lønnsomhet innen spesialstål og premiumprodukter.

SSAB er et svensk multinasjonalt stålselskap grunnlagt i 1978, spesialisert på produksjon av høykvalitets stålprodukter. Selskapet er notert på Nasdaq Stockholm og Nasdaq Helsinki, med hovedkontor i Stockholm, Sverige. Blant de største aksjonærene finner vi det svenske statseide gruveselskapet LKAB og den finske staten.

SSAB planlegger også å fortsette utviklingen av HYBRIT-teknologien, som bruker hydrogen til direkte reduksjon av jernmalm. Pilotanlegget i Luleå har allerede produsert over 5 000 tonn hydrogenredusert jern, og pilotvolumer av fossilfritt stål brukes av flere kunder, inkludert Volvo Group, Epiroc og Peab. ​

Hva ellers finner vi av direkte relevanse for norske metallkjøpere og underleverandører til metallindustrien? Tja. Her er noen forslag:

Økt tilgang til stål med lavt CO₂-avtrykk er relevant for norske aktører med klimaambisjoner. SSAB har gjort betydelige fremskritt i sitt arbeid med fossilfri stålproduksjon, og SSAB Zero – stål laget av resirkulert skrap og fossilfri strøm – er allerede kommersielt tilgjengelig. I 2024 ble over 50 000 tonn levert til kunder, inkludert Epiroc, Sandvik og Volvo Trucks (se rapporten side 8–10).

Pilotleveranser av fossilfritt stål laget av HYBRIT-teknologi er i gang – dette er basert på hydrogenredusert jern. Dette gir mulighet for norske aktører å kjøpe materiale som støtter ambisiøse klimamål og krav i offentlige anskaffelser.

Nye muligheter innen 3D-printet stål

SSAB lanserte i 2024 verdens første stålpulver uten fossile utslipp, beregnet for 3D-printing. Dette åpner for produksjon av spesialtilpassede komponenter med høye krav til styrke og lav vekt.

Relevans for norske underleverandører: Særlig aktuelt innenfor offshore, maritim industri og forsvarssegmentet, hvor slike komponenter ofte brukes og kravene til styrke og bærekraft øker.

SSAB bygger som omtalt om sine anlegg i Sverige (Luleå og Oxelösund) og går fra masovnbasert til elektrisk lysbueovn (EAF) og høyautomatisert produksjon. Dette vil antagelig gi:

  • Kortere leveringstider (fra 4 uker til noen timer i justeringer)
  • Økt fleksibilitet i produksjonen
  • Lavere faste kostnader og høyere andel avansert stål

Samarbeid med logistikkselskaper – grønn transport

SSAB Europe har samarbeidet med finske Kuljettava Oy for å elektrifisere tunge transporter. Et eksempel: Levering av stål fra SSABs verk i Hämeenlinna med elektriske trekkvogner.

Norske underleverandører og transportører kan la seg inspirere eller inngå samarbeid med SSAB om fossilfri logistikk – et område som vokser raskt i betydning.

  • SSAB-eide Tibnor er til stede i Norge og kan levere:
  • Stål fra både SSAB og andre produsenter
  • Non-ferro metaller
  • Komponentproduksjon og tjenester

Dermed har norske små og mellomstore produsenter en lokal kanal inn til SSABs sortiment og verdikjeder. I tillegg muliggjør det felles prosjekter, som det med JPBC i Danmark hvor komponenter i SSAB Zero brukes i flyplassinfrastruktur.

KLIKK for alle artikler i Regnskapene 2024.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.097