SSABs årsrapport 2024 - og planene for 2025

Nedgang. Det er et par uker siden årsrapporten ble publisert, og hovedtallene for 2024 kan du se i faktaboksen under.
Men 2024 er historie, så det som er minst like interessant er selskapets forventninger og strategier for 2025.
Ikke uventet er det vekt på å fortsette overgangen til fossilfri stålproduksjon og fokus på konvertering av anleggene i Luleå og Oxelösund. Prosjektene skal redusere produksjonskostnader, forbedre produktmiksen og i stor grad eliminere CO₂-utslipp.
Investeringen i Luleå forventes å være på rundt 4,5 milliarder euro, med en årlig forbedring av EBITDA på over 5 milliarder svenske kroner sammenlignet med å fortsette driften av det eksisterende systemet. I tillegg vil selskapet unngå omtrent 2 milliarder euro i vedlikeholdsinvesteringer.
SSAB helt kort
Finansielle hovedtall for 2024:
- Driftsinntekter (Revenue): SEK 103 418 millioner (mot SEK 119 489 millioner i 2023)
- Driftsresultat (Operating result): SEK 7 860 millioner (mot SEK 16 467 millioner i 2023)
Det er en reduksjon på ca. 35 % i driftsresultat fra året før. Nedgangen skyldes svakere marked i både Europa og Nord-Amerika, lavere etterspørsel og fall i stålpriser – spesielt for standardprodukter. Samtidig klarte SSAB å opprettholde relativt god lønnsomhet innen spesialstål og premiumprodukter.
SSAB er et svensk multinasjonalt stålselskap grunnlagt i 1978, spesialisert på produksjon av høykvalitets stålprodukter. Selskapet er notert på Nasdaq Stockholm og Nasdaq Helsinki, med hovedkontor i Stockholm, Sverige. Blant de største aksjonærene finner vi det svenske statseide gruveselskapet LKAB og den finske staten.
SSAB planlegger også å fortsette utviklingen av HYBRIT-teknologien, som bruker hydrogen til direkte reduksjon av jernmalm. Pilotanlegget i Luleå har allerede produsert over 5 000 tonn hydrogenredusert jern, og pilotvolumer av fossilfritt stål brukes av flere kunder, inkludert Volvo Group, Epiroc og Peab.
Hva ellers finner vi av direkte relevanse for norske metallkjøpere og underleverandører til metallindustrien? Tja. Her er noen forslag:
Økt tilgang til stål med lavt CO₂-avtrykk er relevant for norske aktører med klimaambisjoner. SSAB har gjort betydelige fremskritt i sitt arbeid med fossilfri stålproduksjon, og SSAB Zero – stål laget av resirkulert skrap og fossilfri strøm – er allerede kommersielt tilgjengelig. I 2024 ble over 50 000 tonn levert til kunder, inkludert Epiroc, Sandvik og Volvo Trucks (se rapporten side 8–10).
Pilotleveranser av fossilfritt stål laget av HYBRIT-teknologi er i gang – dette er basert på hydrogenredusert jern. Dette gir mulighet for norske aktører å kjøpe materiale som støtter ambisiøse klimamål og krav i offentlige anskaffelser.
Nye muligheter innen 3D-printet stål
SSAB lanserte i 2024 verdens første stålpulver uten fossile utslipp, beregnet for 3D-printing. Dette åpner for produksjon av spesialtilpassede komponenter med høye krav til styrke og lav vekt.
Relevans for norske underleverandører: Særlig aktuelt innenfor offshore, maritim industri og forsvarssegmentet, hvor slike komponenter ofte brukes og kravene til styrke og bærekraft øker.
SSAB bygger som omtalt om sine anlegg i Sverige (Luleå og Oxelösund) og går fra masovnbasert til elektrisk lysbueovn (EAF) og høyautomatisert produksjon. Dette vil antagelig gi:
- Kortere leveringstider (fra 4 uker til noen timer i justeringer)
- Økt fleksibilitet i produksjonen
- Lavere faste kostnader og høyere andel avansert stål
Samarbeid med logistikkselskaper – grønn transport
SSAB Europe har samarbeidet med finske Kuljettava Oy for å elektrifisere tunge transporter. Et eksempel: Levering av stål fra SSABs verk i Hämeenlinna med elektriske trekkvogner.
Norske underleverandører og transportører kan la seg inspirere eller inngå samarbeid med SSAB om fossilfri logistikk – et område som vokser raskt i betydning.
- SSAB-eide Tibnor er til stede i Norge og kan levere:
- Stål fra både SSAB og andre produsenter
- Non-ferro metaller
- Komponentproduksjon og tjenester
Dermed har norske små og mellomstore produsenter en lokal kanal inn til SSABs sortiment og verdikjeder. I tillegg muliggjør det felles prosjekter, som det med JPBC i Danmark hvor komponenter i SSAB Zero brukes i flyplassinfrastruktur.
KLIKK for alle artikler i Regnskapene 2024.